Звичка дивитися телевізор впливає і на когнітивні навички в майбутньому / фото УНІАН

Для більшості з нас перегляд телевізора означає сидіння на дивані протягом тривалого часу, що підвищує ризики серцевих-судинних хвороб, діабету 2 типу, деяких видів раку і передчасної смерті.

Водночас тривалий перегляд телевізора має й негативні наслідки для психічного здоров’я, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

"Перегляд телевізора протягом трьох годин на день (навіть не беручи до уваги кількість фізичної активності) пов’язане з високим рівнем передчасної смертності", - навела очільниця МОЗ перший аргумент.

Відео дня

Крім того, в одному з досліджень виявлено, що люди, які дивляться телевізор більше ніж три години на день, мали вдвічі вищі ризики передчасної смерті у порівнянні з тими, хто дивився менше 1 години. Цікаво, що порівнювали не лише сидіння перед телевізором, а й водіння автомобіля та сидячу роботу за комп’ютером. Лише у випадку з телевізором ризики передчасної смерті були настільки високі. 

"Є дослідження, які вказують, що кожна година перегляду телевізора після 25 років зменшує тривалість життя майже на 22 хвилини", - наголосила Супрун.

За її словами, ризики появи діабету 2-го типу та ожиріння зі щоденним сидінням перед телевізором щонайменше протягом двох годин зростають на 23% та 14% відповідно. 

Читайте такожЯк заснути швидше: Супрун дала шість порад українцям

"Разом з низьким рівнем фізичної активності звичка дивитися телевізор впливає і на когнітивні навички в майбутньому — сповільнення швидкості обробки інформації та запам’ятовування. Поєднання малорухливості й переглядання телевізора близько трьох годин на день — одна з найбільш руйнівних комбінацій для роботи мозку", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Також через надмірне переглядання телевізора можуть виникати проблеми із засинанням та браком глибокого сну. Це відбувається через те, що синє світло екранів стає на заваді виділенню гормону мелатоніну, що сприяє засинанню. 

"Перегляд телебачення понад міру впливає на наш настрій. Особливо це стосується новин. Погані новини негативно впливають на настрій та сприяють відтворенню негативних емоцій. Така зміна настрою посилює особисті турботи, навіть коли вони не мають прямого відношення до новин, які транслюються", - зазначила Супрун.

Перегляд телебачення виглядає дуже привабливо, адже не потрібно нікуди їхати, одягатися, знаходити компанію, планувати наперед, витрачати енергію, робити будь-яку роботу чи платити за що-небудь. Все можна зробити просто вдома.

Під час перегляду телевізора ми схильні значно рідше вставати, аніж за будь-якою іншим сидінням. А також споживати малопоживну та некорисну їжу.

Як зробити перегляд телевізора безпечнішим для здоров’я:

- регулярно вставайте і рухайтеся;

- не робіть перегляд телевізора виправданням, щоб поїсти нездорову їжу, обирайте більш корисні снеки або взагалі уникайте будь-якої їжі перед телевізором;

- дбайте про свою інформаційну гігієну. Будьте більш відкритими до інших поглядів, аналізуйте інформацію, зіставляйте факти та мисліть критично.