Одна з ознак кору - шкірний висип / фото ТСН

Кір — гостре інфекційне вірусне захворювання з дуже високим рівнем зараження, яке характеризується високою температурою (до 40,5 °C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто-папульозний висипом шкіри.

Читайте такожЛкарка спростувала популярний міф про коронавірус

На жаль, проблема масового захворювання на кір в Україні залишається актуальною. Адже багато батьків відмовляються щепити своїх дітей. Але про це пізніше. Розберімося безпосередньо з самим захворюванням.

Відео дня

Як передається кір

Збудник кору передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом при чханні, кашлі або розмові. Вірус кору може виживати в повітрі й на поверхнях до двох годин. За даними українського МОЗ, 9 з 10 нещеплених людей, що контактують з хворим, будуть інфіковані.

Симптоми кору / topsante.com

Симптоми кору

Небезпека кору в тому, що його прояв на ранніх етапах дуже схожий на банальну ГРВІ.

Між тим, основними симптомами кору є:

- сильний головний біль;

- слабкість;

- підвищення температури до 40 градусів;

- відсутність апетиту;

- сухий кашель;

- запалене горло;

- збільшені лімфатичні вузли;

- запалення слизової оболонки очей;

- рожеві висипання у роті (на 4-5 день);

- висип по всьому тілу (на 4-5 день);

- пронос.

Можливі ускладнення кору

Кір може викликати пневмонію, отит, запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення аж до інвалідності та смерті.

Ілюстрація / REUTERS

Лікування кору

Специфічного лікування від кору не існує. Лікують тільки симптоми та, у разі виникнення бактеріальних інфекцій, призначають антибіотики. Може знадобитися перебування в реанімаційному відділенні.

Єдиний надійний спосіб захисту від кору - вакцинація.

Читайте такожСупрун пояснила, які ліки й засоби безсилі проти коронавірусу-вбивці та як він передається

Щеплення від кору

Зараз вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК. Вона захищає одразу від трьох інфекцій - кору, краснухи і паротиту.

Потрібно отримати дві дози вакцини з мінімальним інтервалом 28 днів. Це сформує імунітет проти кору на довгі роки, можливо, на все життя.

В Україні отримати щеплення від кору можна безкоштовно у державній або приватній амбулаторії (якщо там підписана декларація з лікарем), незалежно від віку.

Зазвичай вакцинацію від кору роблять один раз на 1 рік і повторно - у 6 років. Якщо з різних причин вакцинація не проведена, її роблять дітям, як вже було сказано, в будь-якому віці. Особливо це актуально, якщо ви збираєтеся в країни з високою поширеністю кору. Зазначимо, що для дорослих застосовуються ті ж вакцини, що і для дітей.

Перевірити наявність імунітету до кору можна, здавши аналіз крові на наявність імуноглобулінів IgG - це антитіла до вірусу кору.

Щеплення від кору / фото pixabay.com

Куди роблять щеплення від кору?

Щеплення від кору - це звичайний укол. Дорослим його бажано робити в плече неосновної руки. Тобто, якщо ви правша, то в ліве плече і навпаки. Викликано це тим, що в місці введення вакцини може з'явитися реакція - біль, почервоніння або припухлість, які зазвичай швидко проходять.

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що ймовірність серйозної алергічної реакції на вакцину КПК - одна на мільйон щеплень. Тоді як з тисячі людей, хворих на кір, одна людина помирає, один захворіє енцефалітом, а 50 отримають важкі ускладнення.

Можуть щеплені люди захворіти на кір?

Як не дивно, але так. Це люди, які попри вакцинацію не можуть виробити імунітет. Відсоток таких людей дуже незначний. Переважна більшість щеплених людей не захворіє на кір.