Цистит - що це за хвороба та як лікувати / фото: ua.depositphotos.com

Цистит – це запалення сечового міхура, яке може виникати через бактеріальну або грибкову інфекцію. Ця хвороба зустрічається досить часто і завдає багато дискомфорту пацієнтам.

Читайте такожТаблетки для схуднення: найпопулярніші та найефективніші засоби для зниження ваги

Найчастіше цистит діагностують у жінок, у чоловіків він зустрічається рідше. Це пояснюється тим, що у жінок коротший сечовивідний канал, що спрощує проникнення в сечовий міхур інфекції, здатної викликати симптоми циститу. Саме тому недугу вважають переважно жіночою, через що лікування циститу у жінок приділяється особлива увага.

Відео дня

Запальний процес у сечовому міхурі може виникати в будь-якому віці й протікає по-різному. У дівчат частою причиною може бути психосоматика. У жінок, які ведуть активне статеве життя, – інфікування при недостатній гігієні. У літніх цистит може бути пов’язаний, зокрема, з нетриманням сечі.

Цистит: симптоми хвороби

Основними ознаками запалення сечового міхура є такі:

  • часті позиви до сечовипускання;
  • болючість при сечовипусканні;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • біль внизу живота, який може віддавати в поперек;
  • зміна кольору сечі та поява в ній краплин крові;
  • болісні відчуття внизу живота в момент спорожнення сечового міхура;
  • невелике підвищення температури при важкому перебігу.

При хронічному варіанті єдиним симптомом циститу можуть бути часті позиви до сечовипускання.

Чому може виникнути цистит

Факторів для розвитку циститу досить багато. Найчастіше хворобу спричиняють такі обставини, як переохолодження організму, особливо ділянки тазу; неправильна або недостатня особиста гігієна; часті й тривалі запори; перенесені гінекологічні, венерологічні захворювання; гормональні порушення; сексуальне життя і зміна статевого партнера, що провокують зміну мікрофлори в піхві.

Симптоми та причини циститу / фото: dnk.uz

Дуже негативно впливає на організм і сприяє виникненню циститу довга стриманість перед актом сечовипускання; малорухливий спосіб життя, носіння тісного одягу та вагітність, тобто фактори, що викликають застій кровообігу в малому тазу. Неправильне харчування і хронічний стрес та дефіцит відпочинку також можуть спричинити появу недуги.

Основні види циститу

Залежно від характеру перебігу хвороби розрізняють такі види циститу: гострий, хронічний та геморагічний.

Гострий цистит – це гостре запалення сечового міхура. Це захворювання може переходити в хронічну форму.

Симптоми хронічного циститу схожі з симптомами при гострому циститі, але менш виражені. Хронічний цистит загострюється два і більше разів на рік.

Геморагічний цистит – це запалення слизової оболонки сечового міхура, яке супроводжується виділенням з сечею крові.

Цистин: як лікувати недугу

В разі зміни кольору сечі або появи болю при сечовипусканні необхідно обов'язково звернутися до лікаря-уролога. Лише лікар може поставити діагноз після вивчення результатів аналізу сечі і ретельного опитування хворого.

Читайте такожТаблетки від головного болю: список ефективних препаратів

Оскільки найбільш частою причиною циститу є бактерії, то лікується він антибіотиками та протизапальними препаратами. У більшості випадків пацієнту дозволяється проводити лікування вдома, але за умови дотримання всіх рекомендацій лікаря.

Які б ліки від циститу лікар не призначив, важливим моментом є дотримання дієти з великою кількістю рідини. Під забороною – всі смажені, жирні і солоні страви. Корисно при цьому пити відвари трав, які мають сечогінну дію.

Як уникнути появи циститу

Профілактика захворювання полягає насамперед у виключенні та зменшенні дії чинників, що призводять до виникнення циститу, а також у дотриманні правил гігієни. Важливо не допускати переохолодження організму, своєчасно спорожнювати сечовий міхур. Краще відмовитися від носіння одягу, який здавлює ділянку малого тазу. У разі, якщо робота сидяча, слід перериватися кожну годину-півтори і хвилин 5 просто постояти або пройтися.