Нова хвиля коронавірусу може розпочатися восени - прогноз / фото УНІАН

Вірогідність нової хвилі коронавірусу в Україні дуже велика, вона може розпочатися вже восени.

Такий прогноз зробив лікар-анестезіолог, відповідальний за клінічні дослідження препаратів від COVID-19 і постковідних уражень в одній з ізраїльських компаній Борис Бриль, пише "Обозреватель".

"Є низка причин. По-перше, невелике охоплення вакцинацією, по-друге, епідемія розвивається хвилями. Спочатку захворюваність зростає, потім вводяться карантинні обмеження, потім захворюваність падає, але потім знову зростає. Адже вірус нікуди не зник. Як це можна зупинити? Тільки вакцинацією і обмеженнями", - пояснив він.

Відео дня

Ізраїль, на відміну від України, на осінню хвилю "ковіду" не очікує - там "і весняну не помітили", каже лікар.

Читайте такожМОЗ побило рекорд з масової вакцинації від коронавірусу

"У нас щеплено близько 80% дорослого населення або близько 60% всього населення. Дельта-коронавірус, звичайно ж, потрапив і до нас у країну, але хворіють одиниці – ті, хто не щеплений. Але оскільки нещепленими залишилися молодь і діти, відповідно, і перебіг хвороби порівняно легкий", - розповів Бриль.

Як повідомляв УНІАН, 23 червня секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що один із найнебезпечніших з відомих нині штамів коронавірусу "Дельта", який з'явився в Індії, вже зафіксували в Україні.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 - лінія B.1.617.2 - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та мати тяжчі наслідки, ніж у західних країнах.

Експерт ВООЗ, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград заявила, що всі вакцини, які є в Україні, захищають від "індійського" ("Дельта") штаму коронавірусу, але з меншою ефективністю, ніж від інших варіантів.