Майже 60% опитаних вважають, що влада має продовжити медичну реформу з суттєвими змінами / фото УНІАН

20% громадян вважають, що медична реформа в Україні ніколи не буде успішно реалізована.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Читайте такожЛише 18% українців задоволені проведенням медичної реформи - опитування

Відео дня

Так, майже 60% опитаних вважають, що влада має продовжити медичну реформу з суттєвими змінами, 25% виступають за її скасування, 6% - за продовження без змін. 62% вважають, що медична реформа в Україні має відбуватися методом поступових змін, 29% - за швидкі зміни.

Для успішної реалізації медичної реформи в Україні майже 40% опитаних відводять три і більше років, 21% - рік, 9% - півроку.

20% вважають, що медична реформа ніколи не буде успішно реалізована. Більш оптимістично в оцінці часу для реалізації реформи налаштована молодь, ті, хто мають родичів-медиків і ті, хто задоволені медичною реформою загалом.

Близько 60% опитаних чули про такі ініціативи Міністерства охорони здоров’я як оновлення електронної системи Ehealth, оновлення автопарку екстреної допомоги, запровадження системи інформування населення щодо вакцинації та надання права громадянам добровільно вирішувати щодо передачі органів після своєї смерті.

Про інші ініціативи проінформовані лише третина населення (такі як відновлення безкоштовного тестування на гепатит, будівництво міжрегіональних лікарень, посилення епідеміологічного контролю, створення університетських клінік).

«Ті, хто знають про ці ініціативи - дещо більше підтримують їх впровадження. В цілому усі зазначені ініціативи підтримують більшість опитаних, водночас найвищою підтримкою користуються ідеї оновлення автопарку і відновлення безкоштовного тестування на гепатит», - сказано у прес-релізі.

Опитування проводилось серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність в обох хвилях - по 2 тис. респондентів. Опитування проводилось методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 - не більше 2,2%.

Опитування проводилось у дві хвилі: перша - 14-19 липня 2020 р., друга - 15-25 серпня 2020 р.

Медична реформа в Україні: що відомо

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а виправлятиме помилки у плануванні.
  • 4 травня президент Володимир Зеленський закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Радуцького та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи розв'язання проблем, які виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи. За словами президента, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків та закрито 332 лікарні по Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року. Під загрозою опинились екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична та туберкульозна служби. Серед іншого, він зауважив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень і диспансерів - на межі закриття.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що медична реформа триває і має бути завершена.