В Україні “осіння” хвиля COVID-19 потенційно може спричинити на 30-40% більше інфікувань / УНІАН / Прилепа Олександр

Заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін переконаний, що в Україні буде “осіння” хвиля COVID-19, спричинена штамом “Дельта”, під час якого за песимістичним прогнозом може бути на 30-40% більше хворих, ніж восени минулого року.

Про це він повідомив в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Кузін анонсував оновлений алгоритм епідемічного нагляду, тому що “ми маємо застосовувати посилені заходи епідемічного контролю”.

Відео дня

“Буде детальне розслідування по кожному такому випадку (інфікування штамом “Дельта” - УІНАН), який буде зареєстрований на території України і посилення потенціалу по секвенуванню (виявлення мутацій коронавірусу — УНІАН)”, - наголосив головний санлікар.

Читайте такожМогли пропустити: старі COVID-зразки українців проаналізують на наявність штаму "Дельта"

Кузін зауважив, що у МОЗ розглядають три сценарії розвитку епідемії, які розглядаються у зв’язку з появою штаму “Дельта” в Україні: “Якщо ми будемо говори про ті сценарії, які розглядаються, то їх три: оптимістичний, середній або реалістичний, та песимістичний. Я не буду озвучувати цифри...“Дельта- штам зазвичай викликає на 30-40% більше госпіталізацій і відповідно на 30-40% буде більше випадків зараження по відношенню до осінньої хвилі — це найгірший сценарій”.

“За рахунок прискорення темпів вакцинації та за рахунок адекватного та повноцінного епідемічного нагляду це можна буде зменшувати, але, справді, осіння хвиля буде, і ми сподіваємося, що ми будемо йти за оптимістичним чи реалістичним сценаріями”, - додав Кузін.

Мутація коронавірусу: що відомо

Як повідомляв УНІАН, один із найнебезпечніших з відомих нині штамів коронавірусу «Дельта» вже зафіксували в Україні.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 - лінія B.1.617.2 - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам «Дельта» домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та призвести до тяжчих наслідків, ніж у західних країнах.