Нині щоп'ята пара в Україні не може завагітніти самостійно / фото ua.depositphotos.com

В Україні реєструють спад народжуваності. Так, за час війни, за даними електронної системи здоров'я, завагітніли понад 69 тисяч жінок, тоді як торік було понад 146 тисяч - удвічі більше за такий період.

Водночас клініки штучного запліднення кажуть про збільшення тих, хто приходить по дитину до них і пропонують безкоштовні ЕКЗ-програми для військових, йдеться в сюжеті ТСН.

Нині щоп'ята пара в Україні не може завагітніти самостійно. Тепер лікувати безпліддя можна безкоштовно, одну спробу ЕКЗ дарує держава. Працюють на вибір три центри репродуктології - у Києві, в Харкові та в Івано-Франківську. Проте на державне ЕКЗ приходять лише 200 пар, тому що їх дуже мало направляють з регіонів.

Лікарі зізнаються, що чекали зниження кількості охочих зробити штучне запліднення, та сталося навпаки. Наразі, кажуть медики, багато пар наважуються на такий крок.

Скорочення населення України

Станом на 1 січня 2022 року в Україні проживало 34,5 млн громадян, а на кінець серпня – 27,8 млн, йшлося у пояснювальній записці до проекту державного бюджету на 2023 рік. Тобто за півроку великої війни чисельність населення України зменшилася на 6,7 млн. 

Вас також можуть зацікавити новини: