Операція іноді може бути згубною для життя дитини / фото pixabay

В Україні людям, які хочуть змінити стать (транссексуали), важко боротися за свої права. Особливого тиску зазнають підлітки й діти, які не почуваються комфортно в своєму тілі.

З порушеннями статевої ідентифікації народжуються, розповіла "Здоров'ю 24" сексолог Ольга Василенко.

На певному етапі внутрішньоутробного розвитку відбуваються порушення, і після людина не відчуває себе представником тієї ж статі, в тілі якого вона народилася. Це потрібно прийняти як факт.

Відео дня

Транссексуалізм – що це?

Люди, які стійко ідентифікують себе зі статтю, протилежною біологічній, і прагнуть привести свою біологічну і паспортну стать відповідно до своєї статевої ідентичності.

Наскільки поширений транссексуалізм?

Ми не однакові. Є гомосексуальні люди, і їх завжди було і буде близько 5%. Вони народжуються з такою орієнтацією. А людей, які народилися не у своєму тілі, за останніми даними, один з 700 осіб.

Раніше цифра була одна на 2000 осіб, але з появою можливості говорити про це відкрито і змінювати стать, люди стали вільними в заявах, і цифра за останні 20 років змінилася.

Читайте такожЗалежність від сексу: експерт розповів, чому та в кого виникає

Що робити, якщо дитина хоче змінити стать?

Підтвердити порушення самоідентифікації за статтю може тільки лікар психіатр-сексолог. Бажання змінити стать може бути просто порушенням психосексуального розвитку, тобто тимчасовими дитячими пустощами.

Пам'ятайте, що у віці до 5 років дитина вчиться розуміти, хто вона. І якщо в цей період відбулися порушення ідентифікації за статтю, то після 5 років можуть з'явитися певні ігри, захоплення, стиль одягу, зачіски, властиві іншій статі.

"Вирішити цю проблему може дитячий психіатр-сексолог. Тому операція іноді може бути згубною для життя дитини. Зміна статі – величезний удар по здоров'ю людини! З цим не можна жартувати!", - наголошує сексолог Ольга Василенко.

До речі, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) виключила трансгендерність (загальний термін для позначення явищ незбігу соціальної й біологічної статі) з переліку психічних розладів.