Причиною розлучення нерідко стає поведінка одного з подружжя, рідше — обох / фото pixabay

Свіже дослідження, основане на опитуванні 2371 нещодавно розлучених, виявило кілька цікавих фактів.

47% опитаних заявили, що розлучилися через нестачу уваги та близькості партнера. Причому багато з них почули чи сказали, що кохання минуло, передає Cosmo.

44% розлучилися через проблеми у спілкуванні. Наприклад, партнер говорить не те, що думає, говорить занадто багато або мало, використовує неприємні слова.

Відео дня

У 34% випадків стосунків не вистачало поваги й довіри.

У 32% партнери дорослішали з різною швидкістю, і їхні інтереси змінювалися швидше від зміцнення почуттів. Або, наприклад, кар'єрні устремління одного йшли врозріз з бажаннями іншого.

Читайте такожВчені розповіли про користь шлюбу для чоловіків - жінкам він шкодити

Які висновки можна зробити з цієї статистики? По‑перше, причиною розлучення нерідко стає поведінка одного з подружжя, рідше — обох. По‑друге, більшості людей важливо відчувати приязнь з боку партнера. По-третє, йдуть на спад насильницькі мотиви (аб'юз, газлайтинг, фізичне насильство), а зростає частка психологічних і емоційних причин. А значить, зовсім необов'язково чекати досить серйозної причини на кшталт зради або побоїв, коли можна зізнатися, що кохання минуло, і розійтися.

Дослідники радять уважно стежити за поведінкою партнера. Якщо ти відчуваєш себе нещасною, помічаєш серйозні зміни у стосунках, він стає все більш грубим і рідше проявляє увагу — може, й немає сенсу продовжувати ці стосунки.

Щоб не допустити ослаблення емоційного зв'язку, рекомендується хоча б 10 хвилин на день розмовляти про свої почуття і найважливіше, бути присутнім у моменті. Якщо хтось із вас відчуває напруженість у стосунках, про це теж варто поговорити. Ви обоє заслуговуєте права бути почутими й оціненими, щоб шлюб протримався довше і приносив задоволення вам обом.