Супрун пояснила, чи шкідлива мастурбація / фото pixabay.com

Мастурбація — це неуникна складова нормального психосексуального розвитку. Вона передує сексуальній поведінці, спрямованій на іншу людину.

Але буває і таке, що мастурбація дійсно стає проблемою. Колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook пояснила, коли уже можна почати перейматися через самозадоволення, а коли ще ні.

Вона нагадала, що міф про шкоду мастурбації здоров’ю вигадав гуру велнесу, доктор Джон Гарві Келлогг. Він лякав молодь, яка займається "гріховним сексом", сліпотою та волохатими долонями.

"Завдяки мастурбації діти та підлітки пізнають своє тіло, а жінки згодом усвідомлюють найкращі шляхи досягнення оргазму. Для когось важлива вагінальна стимуляція, інші жінки передусім відчувають оргазм завдяки стимуляції голівки клітора та уретри. Мастурбують (чи зізнаються в цьому) переважно чоловіки", - зазначила Супрун.

Екс-глави МОЗ наголосила, що мастурбація потрібна для підтримки кровообігу в геніталіях та малому тазу і для зняття сексуального напруження в разі відсутності постійного партнера/ки чи неможливості займатися сексом так часто, як хочеться. 

Читайте такожНардеп Кива про мастурбаційний скандал у Раді: історія мого члена перебила формулу Штайнмаєра (відео)

Крім того, продовжила вона, мастурбацію як альтернативу сексу в разі його неможливості вважають профілактичним заходом раку простати. 

"Мастурбація дітей чи дорослих не входить до переліку психічних розладів, і якщо людина в гармонії із собою, це не заважає буденним справам, сну, іншим людям, немає елементу обсесії, то все гаразд", - заявила колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я.

Також Супрун перерахувала проблеми, які можуть виникнути через мастурбацію

1. Сексологи кажуть, що чоловіки, які звикли до "мертвої хватки" рукою, ще із супутнім переглядом порно, можуть мати проблеми зі збудженням та чутливістю із живою людиною. 

На щастя, зазначила колишня очільниця МОЗ, сенсибілізовані сильною стимуляцією геніталії відновлюють чутливість згодом, якщо якийсь час утримуватися від мастурбації. 

2. Інколи мастурбація починає набувати компульсивного характеру, як-от хапання за геніталії на робочому місці. "Така поведінка, очевидно, не піддається вольовому контролю, а людина не усвідомлює негативні наслідки дій... Компульсивну мастурбацію відносять до сексуальних залежностей", - наголосила Супрун.

3. Сексуальна поведінка зазвичай слугує для полегшення фізичного та емоційного болю, і є одним зі способів подолання стресу. Сексуальна залежність будь-якого характеру, хоч і ставить на меті зменшити напругу, створює нову, і так залежна людина потрапляє в коловерть.

4. Компульсивна мастурбація часто притаманна дітям з опозиційним захисним порушенням, проблемною поведінкою, тривожним порушенням, тіками чи іншою стереотипною поведінкою. 

Крім того, колишня глава МОЗ розповіла про наслідки утримання від сексу.

Відсутність сексу та мастурбації в житті чоловіків підвищує рівень тестостерону. "Спермотоксикозу" не існує, але високий рівень тестостерону дійсно в деяких чоловіків може проявлятися як агресія.

Упродовж доби після статевого акту в чоловіків та жінок підвищується рівень тестостерону та кількості його рецепторів. Просто збудження та мастурбація настільки рівень гормону не підвищують. 

"Здорова сексуальність - це здорово. Залежності, парафілії порушення і мастурбація замість роботи  - ні", - підсумувала Супрун.

Нагадаємо, вранці 2 жовтня нардеп Кива намагався приховати від журналістів свою переписку, стоячи біля трибуни парламенту. Але представник ЗМІ Всеволод Філімоненко зняв на відео, з ким спілкувався народний обранець - моделлю, яка підписана у Киви в смартфоні як "Юля конкурс краси Одеса".

Після дзвінка дівчині, як можна побачити на записі, нардеп від ОПЗЖ став активно смикати штани в районі ширінки. Створюється враження, що він пестить свої статеві органи. Потім Кива навіщось підняв штанини й підтягнув шкарпетки.