Які симптоми молочниці / фото womanadvice.ru

Молочниця, або вагінальний кандидоз – це одна з найпоширеніших вагінальних інфекцій у жінок. Її викликають дріжджоподібні грибки роду Candida.

Лікар акушер-гінеколог Мар'яна Тенета розповіла "Здоров'ю 24" про причини хвороби, симптоми, лікування і як від неї вберегтися.

Грибки роду Candida є умовно-патогенними, тобто в невеликій кількості присутні на слизових оболонках здорової людини. У нормі вони не викликають жодних симптомів. Але якщо порушується баланс мікрофлори піхви, кількість грибів збільшується, і виникає молочниця.

Відео дня

Однак слід знати, що за симптомами вагінального кандидозу можуть "маскуватися" хронічні, більш небезпечні, урогенітальні інфекції. Тому при появі будь-яких неприємних симптомів слід проконсультуватися з лікарем.

Причини молочниці

Головною причиною появи вагінального кандидозу є ослаблення загального та місцевого імунітету. Отже, все, що пригнічує імунітет, може спровокувати дисбаланс вагінальної мікрофлори та надмірний ріст грибів Candida.

Наприклад, прийом антибіотиків широкого спектру дії, які вбивають як шкідливі, так і корисні бактерії. А також – порушення обміну речовин при ендокринних захворюваннях (наприклад, при цукровому діабеті), хронічні захворювання та стреси.

Причиною кандидозу є також вагітність, під час якої у жінок відбувається фізіологічне ослаблення імунітету та відбуваються гормональні зміни.

Протизаплідні препарати також можуть викликати молочницю через порушення гормонального фону організму.

Викликати кандидоз може і користування засобами гігієни зі штучними барвниками та ароматизаторами.

Молочниця – причини виникнення:

Симптоми молочниці

Симптомами вагінального кандидозу є: свербіння і печіння в ділянці статевих органів; посилені виділення з піхви у вигляді білих грудочок; біль і печія при сечовипусканні та під час статевого акту.

Схожі симптоми під час кандидозу є й у чоловіків. Вони можуть скаржитися на печіння, свербіж, почервоніння голівки статевого члена і білий наліт. При гострій молочниці присутній також біль під час статевого акту і сечовипускання.

Молочниця – симптоми:

  • відчуття свербіння і печіння в ділянці статевих органів;
  • посилені виділення;
  • біль і печія при сечовипусканні.

Лікування молочниці

Ніколи не займайтеся самолікуванням, при появі будь-яких симптомів захворювання зверніться до лікаря. Це – перший і єдиний спосіб будь-якого правильного підходу.

При нечітко виражених симптомах і легких формах кандидозу гінеколог призначить вам тільки місцеве лікування – використання протигрибкових свічок, кремів, мазей. А надалі – препаратів для відновлення вагінальної мікрофлори й пробіотиків для запобігання рецидивів молочниці.

У складніших випадках лікарі призначають системні протигрибкові та загальнозміцнювальні препарати.

Профілактика молочниці

Для профілактики вагінального кандидозу необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, відмовитися від використання ароматизованих засобів інтимної гігієни та таких, що містять штучні барвники, носити натуральну білизну.

Оскільки кандидоз - реакція на ослаблення імунітету, то для його профілактики потрібно робити все, що зміцнює імунну систему: загартовуватися, добре харчуватися, вживати побільше молочно-кислих продуктів (це допоможе нормалізувати природну мікрофлору), а також уникати за можливості стресів і перевтоми.

Наголошуємо, що самолікування небезпечно для вашого здоров'я. Тому перед вживанням будь-яких препаратів проконсультуйтеся з лікарем.