Помідори дуже корисні для здоров'я / pixabay.com

Помідори можуть бути корисними для кров'яного тиску людини. Саме вони містять особливі поживні речовини, які можуть підтримувати кров'яний тиск на здоровому рівні.

Національні інститути охорони здоров'я радять людям із високим кров'яним тиском споживати продукти, в яких удвічі більше калію порівняно з натрієм. У помідорі міститься 292 міліграми калію і всього 6,15 міліграма натрію. Помідори також допоможуть підтримувати гідробаланс, оскільки вони на 94% складаються з води, пише Healthdigest.

Дослідження 2023 року показало, що серед більш ніж 7 тис. осіб у віці від 55 до 80 років з високим кров'яним тиском, які їли більше помідорів, був нижчий діастолічний кров'яний тиск. Також у людей зі злегка підвищеним кров'яним тиском спостерігалася його нормалізація, якщо вони їли помірну кількість томатів.

Відео дня

У тих, хто їв понад 110 грамів помідорів на день (близько великого помідора), ризик розвитку високого кров'яного тиску був на 36% нижчий, ніж у тих, хто їв менш як 44 грами на день.

Лікопін у помідорах - це потужний каротиноїд, антиоксидантна сила якого в 10 разів вища, ніж у вітаміну Е. Можливо, саме лікопін є ключем до зниження артеріального тиску без ліків. Згідно з оглядом, добавки лікопіну можуть знизити систолічний артеріальний тиск у середньому на 2,63 пункта. Лікопін найкраще діє на людей, у яких вже є високий кров'яний тиск, особливо якщо вони приймають 15 міліграмів лікопіну протягом двох місяців.

Також лікопін і бета-каротин у помідорах можуть допомогти організму боротися з раком, запобігаючи пошкодженню клітин, спричиненому окислювальним стресом. Антиоксиданти в томатах також переривають сигнальні шляхи, що спричиняють розвиток раку. Організм краще засвоює лікопін, що бореться з раком, якщо помідори замочити в оливковій олії, а потім нагріти.

Вітамін С, каротиноїди і флавоноїди в помідорах також можуть захистити мозок від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона. У поєднанні з ліками від діабету лікопін помідорів може допомогти контролювати рівень глюкози в крові.

Ви також можете поліпшити мікробіом кишківника, вживаючи помідори щодня, оскільки вони збільшують кількість корисних бактерій у кишківнику і зменшують запалення.

А спортсмени можуть насолоджуватися томатним соком та іншими томатними продуктами, щоб допомогти організму відновитися після окислювального стресу, пов'язаного з важкими тренуваннями.

Інші новини про користь помідорів

Помідори загалом корисні для здоров'я, але вони також допомагають контролювати рівень цукру в крові. Сирі помідори допоможуть контролювати рівень цукру в крові завдяки їхньому низькому глікемічному індексу і високому вмісту клітковини. Клітковина допомагає уповільнити всмоктування цукрів і покращує чутливість до інсуліну. Помідори містять такі сполуки, як лікопін, які можуть сприятливо впливати на резистентність до інсуліну.

Вас також можуть зацікавити новини: