У рамках програми президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво" у радіологічному відділенні Хмельницького обласного протипухлинного центру переоснащено приміщення для дистанційної променевої терапії, проінформувало Міністерство охорони здоров’я України.

"Завдяки реалізації цього проєкту в області хворі на рак зможуть отримати належне лікування і збільшити свій шанс на здорове та довге життя. За рік пройти лікування тут можуть мінімум 1500–1800 пацієнтів, яким показана променева терапія", – повідомило МОЗ.

Новітнє обладнання дозволяє з високою точністю діяти саме на скупчення хворих клітин, а тому застосовується для лікування пухлин мозку, легень, молочної залози, у складних випадках в онкогематології та лікуванні дітей з новоутвореннями.

Відео дня

Окрім цього, у радіологічному відділенні облаштували бункер для лінійного прискорювача, який відповідає сучасним вимогам та стандартам радіаційної безпеки.

Наразі апарат уже працює і проводиться навчання для медичного персоналу.

Відтепер пацієнти з онкологією, які раніше були вимушені звертатися по допомогу в інші регіоні, зможуть проходити лікування у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі.

У МОЗ зазначили, що на поточні обсяги роботи виділили 9,68 млн грн з державного бюджету (за програмою регіонального розвитку) та 1,26 млн грн – з обласного бюджету. На придбання системи лінійного прискорювача було витрачено 32 млн грн з обласного бюджету та 18 млн гривень – власних коштів.

Як нагадав раніше координатор програми "Велике будівництво", заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, у планах "Великого будівництва" на 2022 рік – реконструкція або побудова 16 медичних закладів, двох санаторно-оздоровчих центрів, 25 обласних лікарень та 25 дитячих обласних лікарень.