Хірурги марно видаляють жінкам кісту яєчників, кажуть дослідники / фото womanadvice.ru

Дослідники з Імперського коледжу Лондона з'ясували, що тисячі жінок проходять через ризиковані операції з видалення кісти на яєчниках, які їм насправді взагалі не потрібні.

До 80% подібного роду кіст проходять самі протягом двох років без будь-яких операцій. А значить, лікарі повинні вибрати стратегію очікування, а не радикального видалення кісти, повідомляє MedikForum.

Ця стратегія передбачає регулярні візити до лікарів і використання ультразвукового обладнання для контролю росту новоутворень. Якщо кіста не росте, її краще не чіпати, поки вона самостійно не зникне.

Відео дня

Читайте такожНайчастіші жіночі захворювання

Кісти яєчників - дуже поширене явище, яке зазвичай не викликає жодних виражених симптомів. У деяких випадках кіста може спровокувати тазовий біль і здуття. Нове дослідження показало, що небезпека кіст, які викликають серйозні проблеми, сильно перебільшена в медицині. Автори дослідження спостерігали майже за 2 000 жінок з 10 країн, включаючи Великобританію. Більшість з них не проходили через хірургічні операції з видалення кісти, а просто відвідували лікарів, які спостерігали за цими новоутвореннями. У 80% випадків кісти зникали самі по собі протягом двох років, вони не вимагали ніяких хірургічних операцій.

Автори дослідження наголошують, що медики не повинні поспішати направляти пацієнтів на операції у разі доброякісних новоутворень в яєчниках. Якщо ультразвукове дослідження повністю виключає рак, то кісту якийсь час слід просто спостерігати. Особливо, якщо її наявність не викликає болісних симптомів у жінки.

Раніше в Данії лікарі створили так звані «штучні яєчники» з людських тканин з метою допомогти жінкам мати дітей після дуже токсичних терапій, що можуть викликати безпліддя.