Вчені виявили 600 уразливих місць у 30 видів раку / фото naked-science.ru

Команда вчених з Wellcome Sanger Institute розкрили кожну генетичну деталь близько 30 видів раку. Це дозволило виявити 600 нових уразливих місць хвороби, кожне з яких можна перетворити на ціль для ураження препаратами під час лікування.

Про це пише BBC, називаючи дослідження провісником точних ліків проти раку. На даний момент широко застосовується хіміотерапія, яка шкодить всьому людському тілу. Один з авторів нового дослідження – доктор Фіона Бехан, мати якої померла від раку, захворівши вдруге. Перший курс хіміотерапії пошкодив серце жінки, тому вона була фізично не в силах перенести подібне лікування вдруге.

Читайте такожВчені розрахували ризик виникнення раку від алкоголю в сигаретному еквіваленті

Відео дня

«Це дуже важливо, тому що зараз ми лікуємо рак, завдаючи удар по всьому тілу пацієнта. Ми не б’ємо точно по клітинах раку. Інформація, яку ми виявили під час дослідження, визначає ключові слабкі місця ракових клітин. Це дозволить нам розробити ліки, які будуть націлені суто проти хвороби й не будуть шкодити серцевим тканинам», - сказала Бехан.

Видання пише, що дослідники проробили масштабну роботу, виводячи з ладу по черзі кожен ген в клітинах раку. Так вони перевіряли, який з них критичний для виживання хвороби. Тож за свою роботу вчені «вимкнули» близько 20 тисяч генів у більш ніж 300 пухлинах 30 різних видів раку, вирощених в лабораторних умовах. Для цього вони використали інструмент генетичного редагування Crispr, який був використаний у Китаї для генетичної модифікації двох дітей. Це відносно новий, легкий і дешевий спосіб маніпулювати ДНК. І без нього подібні експерименти ще десятиліття тому були б неможливими.

Читайте такожНазвано п'ять звичок, які можуть призвести до раку

В результаті вчені виявили 6 тисяч критичних генів, які необхідні раку для виживання. Деякі з них неможна використати в процесі створенні ліків, тому що вони так само важливі й для здорових клітин. Інші вже стали цілями для сучасних точних ліків, таких як Herceptin, який використовується для лікування раку грудей. Ще одна група генів не придатна для сучасної розробки надійних ліків. Тому дослідники скоротили список генів, які можуть стати цілями при лікуванні раку, до 600. Один з них відомий як WRN. Вчені виявили, що він особливо важливий для виживання найбільш нестабільних форм хвороби. WRN важливий для 15% видів раку товстої кишки й 28% форм раку шлунку. Але немає жодного препарату, який би був націлений проти цього гену.