Експеримент показав, що одна смакова клітина може містити рецептори смаку і запаху одночасно / фото pixabay.com

Люди можуть нюхати не тільки носом, але й язиком, стверджує Мехмет Озденер, клітинний біолог з Центру досліджень хеморецепції Монелла у Філадельфії.

Він досліджував смакові клітини людини після того, як його 12-річний син вказав на те, що змії висовують язик, щоб відчути запах навколо себе. Про це повідомляє InoPressa з посиланням на The Telegraph.

Хоча змії використовують язик, щоб направити молекули запаху в спеціальний орган, розташований у роті, а не відчути запах безпосередньо, вчений Озденер виявив, що у людей на язику в смакових клітинах є і рецептори запаху.

Відео дня

"Це відкриття змушує припустити, що два відчуття - запах і смак - зустрічаються спочатку в роті, а не в мозку, як вважалося раніше. І це може пояснити, чому аромати, які викликають найбільші відчуття, такі як перець чилі та ментол, викликають схожі поколювання в роті і в носі", - наголошується у статті.

Читайте такожЖінка визначає хворобу Паркінсона за запахом

У ході досліджень, які проводилися раніше, було доведено, що велика частина "аромату" від їжі або пиття пов'язана із запахом, і люди із закладеним носом зазвичай повідомляють про відсутність смаку, коли їдять. Команда вчених стверджує, що це відкриття може допомогти їм створити спреї, які зроблять нездорову їжу поганою на смак, щоб у людей не розвивалося ожиріння, пише The Telegraph.

"Наше дослідження може допомогти пояснити, як молекули запаху впливають на сприйняття смаку, - зазначив Озденер. - Присутність нюхових і смакових рецепторів в одній і тій же клітині надає нам чудові можливості для вивчення взаємодії між нюховими і смаковими стимулами на язику. Це може привести до розробки модифікаторів смаку, заснованих на запаху, які можуть допомогти в боротьбі з надлишком солі, цукру і жирів, асоційованих із захворюваннями, пов'язаними з харчуванням, такими як ожиріння і діабет".

Для дослідження команда використовувала метод, відомий як візуалізація кальцію, щоб продемонструвати, що людські смакові клітини реагують на молекули запаху так само, як клітини-рецептори у носі. Коли смакові клітини приходять в дію під впливом молекул, іони кальцію генерують сигнали, які можна зафіксувати. Другий експеримент показав, що одна смакова клітина може містити рецептори смаку і запаху одночасно.