Життя на самоті може стати причиною гіпертонії / фото pixabay.com

Отримані дані свідчать, що вплив самотності на підвищення тиску та розвиток гіпертонії є окремим незалежним фактором.

Висновку про те, що життя на самоті може стати причиною гіпертонії, дійшли дослідники з Чиказького університету (США). Вони констатували, що "самотність є унікальним чинником ризику, який діє незалежно від інших", пише MedikForum.

Читайте такожНазвано смертельну небезпеку короткої відпустки

Відео дня

Об'єктом пильного інтересу дослідників стали 229 осіб віком від 50 до 68 років. Спочатку ці люди пройшли анкетування, яке дозволило визначити, наскільки активні їхні соціальні зв'язки. Після цього за учасниками протягом п'яти років велося спостереження, і воно дозволило вченим побачити цілком певну асоціацію між самотнім життям й підвищеним ризиком гіпертонії. За п'ять років спостережень у тих добровольців, що живуть на самоті, артеріальний тиск підвищився в середньому на 10%, склавши 14,4 мм рт. ст.

Фахівці зазначили, що вплив самотності на підвищення тиску й можливий розвиток гіпертонії у людини не залежить від інших факторів ризику, таких, як паління, ожиріння або стреси. Вони нагадали, що систолічний тиск крові, вищий за 140 мм, є маркером гіпертонії, яку лікарі називають «тихим вбивцею» за її здатність практично непомітно руйнувати здоров'я, збільшуючи ймовірність інфаркту, інсульту та ниркової недостатності.

Раніше фахівці Центру економічних показників Лондонської школи економіки і політичних наук змогли визначити так званий "вік щастя".