Ілюстрація REUTERS

Дослідження вчених з Японії показало, що алкоголь навіть у невеликих дозах все одно збільшує ризик раку. Автори цього дослідження порівняли алкогольні уподобання понад 63 тис. ракових пацієнтів і також точно такої ж кількості людей з контрольної групи, які не мали пухлин.

Всі повідомляли про те, скільки алкоголю вони вживають щодня, а також приблизно підрахували кількість років, витрачених на спиртні напої, повідомляє MedikForum.

Читайте такожНазвано безпечну дозу алкоголю для чоловіків і жінок

Відео дня

Після виключення впливу таких факторів, як куріння, гіпертонія, діабет, ожиріння та деяких інших, було встановлено, що вживання близько 180 мл вина, 300 мл пива або 60 г міцного алкоголю на день протягом 10 років підвищувало відносний ризик розвитку раку на 5%.

Після двох спиртних напоїв на день протягом 40 років відносний ризик пухлин зростав на 54%, якщо порівнювати з тими людьми, які взагалі не вживали спиртні напої. Зв'язок був особливо сильним між алкоголем і пухлинами порожнини рота, горла, шлунка і кишечника.

Втім, опубліковане дослідження мало певні обмеження. Так, кількість спиртних напоїв оцінювалася тільки за рахунок спогадів і повідомлень самих учасників, а це не найнадійніше джерело інформації. Також автори дослідження не проконтролювали сімейну історію пухлин, харчування і рівень фізичної активності. Нарешті, у японців взагалі зустрічається значна кількість генетичних варіантів, через які їхній організм повільніше метаболізується алкоголь, тож результати цього дослідження можуть і не поширюватися на інші етнічні групи.

Раніше вчені з Іспанії знайшли докази того, що вживання червоного вина в помірних кількостях може допомогти зменшити запалення й підвищити рівень «хорошого» холестерину в організмі, що корисно для серця.