REUTERS

Теплі дні вже на підході. А температура повітря наблизиться до 20 градусів на Цельсієм. Тепла погода посилить тиск на владу, яка намагається тримати під контролем натовпи і масові зібрання людей.

Однак, вчені також вірять, що потепління може більше розповісти про коронавірус, перевіривши, чи відреагує він на початок весни, - пише The Guardian. Епідемія грипу зазвичай закінчується разом з холодними зимовими температурами. Чи може весняне сонце схожим чином вплинути на поведінку коронавірусу і його поширення?

Читайте такожForeign Policy про пандемію коронавірусу: 10 правил допоможуть уникнути зараження COVID-19

Відео дня

Це ключове питання. І епідеміологи будуть дуже пильно стежити за змінами. Попередні дослідження інших коронавірусів, поширені варіанти яких викликають застуду, дійсно виявили сезонну закономірність. Піки зараження відбуваються взимку і зникають навесні. Ці закономірності зазвичай співпадають зі спалахами грипу. Натомість дуже невелика кількість коронавірусів схильні поширюватися влітку.

Ключове дослідження поширених коронавірусів: HCoV-NL63, HCoV-OC43 і HCoV-229E, - було опубліковане минулого тижня вченими Університетського коледжу Лондона. Проаналізувавши зразки, зібрані кілька років тому, вони виявити високий рівень зараження в лютому, а в літні місяці він був дуже низький. Інші дослідження також показали, що коронавіруси по-різному поводяться зі зміною сезонів у помірному кліматі. Втім, вчений Роб Олдрідж закликав до обережності.

"Ми можемо побачити продовження передачі коронавірусу, але на нижчому рівні в літку. Однак, спалах може відновитися наступної зими, якщо на той час буде багато уразливих до інфекції людей", - сказав він.

"Зважаючи, що це новий вірус, ми не знаємо, чи сезонна закономірність почнеться, якщо пригадати про високу рівність чутливості до нього у людей. З цієї причини важливо, щоб ми всі зараз дотримувалися поточних порад щодо охорони здоров'я", - пояснив Олдрідж.

Читайте такожВ Італії пояснили високу смертність від COVID-19

Цю точку зору підтримали інші вчені, які застерігають, що коронавірус, який викликає COVID-19 - це абсолютно нова інфекція. Тому в населення немає шансів розвинути імунітет до нього. А тому він, швидше за все, буде далі поширюватися нинішніми темами впродовж літа.

"Я впевнений, що сезонні зміни в поведінці вірусу зіграють роль у поширенні. Але у порівнянні з ефектом від соціального дистанціювання вплив буде дуже невеликим. Можуть з'явитися певні маргінальні ефекти, але вони не зрівняються з самоізоляцією", - сказав вірусолог з Імперського коледжу Лондона Майкл Скінер.

В цей же час, вчений з Університету Рідінга Бен Ньюмен не бачить причин, чому вірус повинен зупинися з потеплінням.

Читайте такожCNN: Як не принести COVID-19 додому разом з покупками?

"Спалах цього вірусу почався у холодних умовах в Китаї. Він швидко поширюється як Ісландії, так і в екваторіальній Бразилії чи Еквадорі. Коли зима перейшла у весну, поширення вірусу пришвидшилося по всьому світу. Це не "Війна світів", і немає небесного втручання, яке все поставить на місця. Нам потрібно побороти вірус самим", - сказав Ньюмен.

Інші ж вчені вказують на те, що весна впливає не лише на поведінку самого вірусу, а й на імунну систему людей.

"Наша імунна система відображає щоденний ритм. Але поки мало відомо, як вона змінюється від сезону до сезону", - сказала імунолог Наталі Рідделл.