Ілюстрація \ REUTERS

США вступили у «тиждень пікової смертності» від коронавірусу, як назвав його один чиновник. На цьому тлі федеральний наглядовий орган повідомив, що лікарні з усіх сил намагаються зберегти і розширити свої можливості по догляду за інфікованими пацієнтами.

Читайте такожУ США від коронавірусу померли вже понад 10 тисяч людей

«Це буде тиждень пікової госпіталізації, пікових надходжень до відділень інтенсивної терапії і, на жаль, пікової смертності», – заявив лікар і член робочої групи Білого дому з коронавирусу адмірал Бретт Жируа, виступаючи по телебаченню, передає Голос Америки. Він висловив особливу тривогу у зв'язку з ситуацією в штатах Нью-Йорк, Нью-Джерсі і Коннектикут, а також у місті Детройті.

Відео дня

Виступаючи на брифінгу в Білому домі, присвяченому коронавірусу, президент Дональд Трамп заявив, що кількість жертв COVID-19 на цьому тижні зросте. «Найімовірніше, це буде найважчий тиждень. На жаль, дуже багато смертей, але менше, ніж якщо б ми нічого не зробили, – сказав він. – Ми підходимо до того моменту, коли будуть справді дуже погані цифри. Ми хочемо, щоб ці цифри були набагато нижчими, ніж вони будуть. І ми зробимо це. Я вважаю, що ми, ймовірно, ніколи не бачили нічого подібного, можливо тільки під час війни».

Жируа також заявив: «Незалежно від того, чи живете ви в маленькому американському містечку або в "Великому Яблуці", всі сприйнятливі до цієї хвороби, і всім потрібно дотримуватися заходів обережності, про які ми говорили».

Розпорядження губернаторів штатів про обмеження на вихід з будинку торкнулися понад 90% американців. Лише вісім штатів поки що не запровадили подібні обмеження.

Доповідь офісу генерального інспектора міністерства охорони здоров'я і соціальних служб показала, що «гострий дефіцит» матеріалів для тестування і тривале очікування результатів тестування обмежують можливості лікарень з моніторингу стану здоров'я персоналу і пацієнтів.

«Лікарні також описали суттєві труднощі зі збереженням і розширенням можливостей по догляду за пацієнтами», – йдеться в доповіді, представленій як зріз проблем, з якими лікарні зіткнулися в середині березня. Вживаються заходи для вирішення цих проблем, йдеться в документі.

Офіс генерального інспектора зазначив, що «суперечливі вказівки федеральних органів, влади штатів і муніципалітетів» збивали з пантелику лікарні і громадськість, в той час як масштабний дефіцит засобів індивідуального захисту створив загрозу для персоналу і пацієнтів лікарень.

Незважаючи на похмурі попередження, принаймні одна модель розвитку подій дає надію на те, що смертність почала знижуватись. Модель, розроблена Вашингтонським університетом, на яку посилаються деякі федеральні чиновники і представники штатів, в даний час пророкує 81766 смертей від коронавірусу до 4 серпня, що на 12 тис. менше порівняно з прогнозом, складеним на вихідних.

Модель, яка регулярно коректується у міру надходження нових даних, пророкує пікову потребу в лікарняних ліжках 15 квітня і добову смертність на рівні 3130 осіб 16 квітня.