Ілюстрація / REUTERS

Вчені Університету Юти виявили, що коронавірус провокує гіперактивність клітин, що викликають згортання крові. Це дуже важливе відкриття, що пояснює один з найбільш небезпечних механізмів розвитку хвороби.

Читайте такожЛікарі заявили, що коронавірус може викликати раптові інсульти у молодих людей

Гіперактивність клітин у крові, викликають тромби, що може бути причиною інсультів та інфарктів у пацієнтів з COVID-19, як вважають вчені з США. Вони зробили важливе відкриття, порівнюючи кров 82 осіб. Половина з них мали позитивний діагноз на коронавірус - саме в цій категорії клітини крові тромбоцити, які і згортаються, були набагато більш активні, повідомляє medikforum з посиланням на The Daily Mail.

Відео дня

В ході експериментів у чашках Петрі тромбоцити «склеювалися разом набагато швидше. Це той самий патологічний процес, що призводить до виникнення тромбів. Викликане вірусом запалення, найвірогідніше, сприяє змінам у роботі тромбоцитів, як вважають вчені. Їхнє відкриття може вплинути на методи лікування коронавірусу у пацієнтів, які мають високий ризик розвитку тромбів. За статистикою, до 30% госпіталізованих хворих з COVID-19 стикаються з тромбами в якості ускладнення коронавірусу. І тільки тепер лікарі починають розуміти, чому це відбувається.

Хоча коронавірус в більшості випадків викликає переважно відмову респіраторної системи, у нього спостерігається ціла низка руйнівних впливів на інші органи. Тромбоз - утворення в артеріях і венах смертельно небезпечних згустків крові. Якщо кров не надходить в серце через тромбозу, це провокує інфаркт, у разі тромбу в мозку відбудеться інсульт, а в легенях - легенева емболія.