Поширені ознаки коронавірусу, які можуть виникнути після повної вакцинації / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні вакцинація від коронавірусу є єдиним ефективним способом боротьби з коронавірусною інфекцією - про це твердять науковці всього світу.

На сьогодні рівень заражень коронавірусом у світі дуже високий, проте кількість госпіталізацій і смертей, завдяки компанії з вакцинації, істотно знижується. Разом з тим не можна повністю виключати ймовірність зараження COVID-19 навіть після двох щеплень.

Лікарі стверджують, що реакція людини на вакцину залежить від ряду факторів. Серед них: вік, стать, прийом ліків, особливості харчування, загальний стан здоров'я, рівень стресу.

Відео дня

Читайте такожКоронавірус викликає смертельну хворобу у людей похилого віку — дослідження

Це означає, що деякі люди можуть не мати достатньо сильної імунної відповіді на вакцину. Вони всі можуть бути схильні до захворювання COVID-19 при контакті з вірусом, хоча його реальні шанси невеликі.

"Люди повинні знати, що все ще можуть заразитися коронавірусом після двох доз вакцини, і з великою ймовірністю відчути себе при цьому "трохи застудженим", - стверджують дослідники після вивчення симптомів COVID ZOE, пише Medikforum з посиланням на Express.

Науковці, які відстежують за допомогою додатка тисячі ознак коронавірусу, констатують, що є п'ять симптомів зараження, які є найбільш поширеними у повністю вакцинованих людей:

  • головний біль;
  • нежить;
  • чхання;
  • хворе горло;
  • втрата нюху.

Задишка і лихоманка стали тепер більш рідкісними ознаками COVID-19, підкреслюють дослідники. Крім того, постійний кашель "більше не є головним показником наявності інфекції".

Науковці додатково зазначили, що люди, які були вакциновані, а потім дали позитивний результат на COVID-19, частіше повідомляли про чхання як про ознаку вірусу в порівнянні з невакцинованими. Вони рекомендують проходити тестування на коронавірус при будь-якій підозрі на те, що трапилося зараження.

Коронавірус у світі: що відомо

У світі кількість випадків коронавірусної хвороби зросла до 203 млн 456 тис. 760, свідчать дані Worldometer.

Від ускладнень хвороби померли 4 млн 307 тис. 488 осіб. Одужали 182 млн 773 тис. 747.

У трійку лідерів за кількістю зареєстрованих випадків входять США, Індія та Бразилія. Україна посідає 18-е місце.