Поєднання двох препаратів може сильно скоротити час одужання для тяжко хворих на COVID-19 / pixabay.com

Поєднання препаратів baricitinib і remdesivir при лікуванні госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 може пришвидшити їхнє одужання. Національний інститут здоров'я США раніше рекомендував другий з цих засобів для деяких випадків зараження коронавірусом.

Однак, питання про ефективність remdesivir лишалося відкритим. І ВООЗ рекомендує обережно ставитися до його застосування.

Як пише Nature, щоб випробувати комбіновану терапію, Андре Каліл з Медичного центру Університету Небраски разом з колегами давав remdesivir і протизапальний препарат baricitinib приблизно 500 пацієнтам, госпіталізованим з тяжким або помірним перебігом COVID-19. Ще 500 людей в контрольній групі отримували remdesivir і плацебо. Команда вчених стежила за тим, скільки часу знадобиться, що пацієнти одужали й виписалися з лікарні.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Вакцини не зупинлять COVID-19 самотужки, потрібні лікиЯк виявилося, люди, які приймали обидва препарати, одужували в середньому за 7 днів. І це на один день менше ніж у випадку тих, хто приймав лише remdesivir. Однак, у випадку тих пацієнтів, чий стан був на межі підключення до апарату штучної вентиляції легень, ситуація виявилася зовсім інакшою. Пацієнти, які приймали baricitinib і remdesivir одужували за 10 днів. А ті, кому давали лише другий з них - за 18 днів.

Потенційні ліки від коронавірусу: що про них відомо?

  • Видання Science писало, що штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини. Вони потенційно можуть давати миттєве посилення імунітету проти коронавірусу. 
  • Ще в травні компанії Eli Lilly і AbCellera почали перші випробування своїх моноклональних антитіл, намагаючись, перед усім, з'ясувати, чи будуть вони безпечними для людей. А компанії  Junshi Biosciences і Regeneron випробовують власні коктейлі з трьох видів моноклональних антитіл, які здатні боротися з еболою.
  • У серпні AstraZeneca почала випробування власного препарату під назвою AZD7442. Він базується на поєднанні двох видів моноклональних антитіл. В компанії розраховують, що розробка зможе бути як засобом для лікування вже хворих, так і вакциною. 
  • Експерти прогнозували, що ліки на основі штучних антитіл можуть стати доступними в листопаді або грудні. Проблема таких препаратів лише в тому, що їхнє виробництво вимагає складних лабораторних умов.