США можуть зірвати дослідження кров'яної плазми як ліків від коронавірусу / УНІАН

Президент США Дональд Трамп закликав людей, які пережили COVID-19, здавати кров'яну плазму, щоб її можна було використати для лікування інших. Тим часом, поширюються плітки про те, що американські регулятори готуються авторизувати застосування кров'яної плазми як критичний засіб терапії. Таким чином лікарі зможуть її дати більшій кількості людей.

Але вчені й лікарі по всьому світу занепокоєні таким американським ентузіазмом. Оскільки він може зірвати поточні клінічні випробування, покликані встановити, чи справді плазма лікує від COVID-19.

Читайте такожNational Geographic: Щеплення від COVID-19 можуть стати обов'язковими, як це буде відбуватися?Про це пише журнал Nature. Деякі клініки вже використовують кров'яну плазму у деяких особливих випадках. Але авторизація від Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) спростить процес збору й розповсюдження жовтої рідини, яка лишається після очищення крові від її складових тілець.

Відео дня

Однак, на даний момент немає твердих доказів, що плазма справді допомагає пацієнтам. І кроки з боку уряду США можуть підірвати всі спроби з'ясувати, як вона впливає на коронавірус. Про це сказав колишній комісар FDA Роберт Каліфф, який зараз очолює відділ з питань політики й стратегії у компаніях Verily і Google Health (обидві належать корпорації Alphabet).

Противірусний препарат remdesivir і протизапальний dexamethasone - єдині засоби, ефективність яких проти COVID-19 була доведена під час строгих клінічних випробувань. Кров'яну плазму одужалих пацієнтів випробовували лише в рамках невеликих досліджень без статистичної ваги. Тож на їхній підставі не можна робити остаточні висновки. 

Читайте такожНа чорному ринку Пакистану почали продавати кров людей, що перехворіли на COVID-19У FDA не відповіли на запит Nature про те, яке рішення відомство збирається ухвалити щодо плазми. Але якщо все ж з'явиться рішення про авторизацію, це зірве клінічні випробування. Тому що люди будуть напряму звертатися по лікування плазмою замість того, щоб записуватися в групи клінічних випробувань. Так вони можуть точно отримати засіб лікування без ризику потрапити в контрольну групу, яка не отримує плазму.

"Це потенційний спосіб лікування, який може спрацювати. І я не думаю, що розширення доступу до нього - це занадто. Але нам треба серйозно наголошувати на тому, що випадкові клінічні випробування - це пріоритет", - сказав Каліфф.

Пандемія коронавірусу: що відомо станом на 20 серпня?