Людям різного віку знадобляться окремі вакцини від коронавірусу / REUTERS

Існує багато факторів, які впливають на те, як захворювання на COVID-19 протікає у різних людей. Йдеться не лише про вік, а й про, наприклад, наявність діабету, надмірної ваги, серцево-судинних і респіраторних захворювань тощо. Тож для боротьби з пандемією коронавірусу вчені намагаються зрозуміти, чому всі ці чинники настільки впливові.

Читайте такожNew York Times: Виробники вакцин від COVID-19 мовчать про безпечність своїх розробок, і це лякаєПро це в ефірі телеканалу Bloomberg сказав професор порівняльної патології з Кембриджського університету Джонатан Хіні. Він пояснив, чому робота над вакциною проти COVID-19 складніша, ніж у випадку інших коронавірусів.

"Це більш складний вірус. Він найбільший з тих, які ми знаємо. В разі зараження він провокує таку сильну імунну відповідь, що у людей лишається дуже високий рівень антитіл після хвороби. Інколи ця реакція буває драматичною. Але у тих, в кого зараження проходить м'яко, таких антитіл дуже мало. Тож нам потрібно знайти правильний баланс при роботі над вакциною, щоб викликати правильний тип реакції антитіл і Т-клітин", - пояснив він.

Відео дня

За словами Хіні, нинішній коронавірус також має деякі характеристики, які роблять його не таким страшним, як інші інфекції. Зокрема, його геном досить стабільний. Зміни, звісно, відбуваються, і вони впливають на поведінку вірусу. Але ці зміни не такі сильні й часті, як, наприклад, у грипу, який змінюється постійно.

"Тож ми знаємо про його внутрішню природу. Але проблема в тому, що у нього є дуже складні механізми, які активуються після проникнення в клітини. І це дозволяє йому брати під контроль всю клітину й імунну реакцію", - сказав Хіні.

Читайте такожДоставка вакцин від COVID-19 може стати серйозним викликом – ЗМІВчений також додав, що коронавірус - не просто респіраторна інфекція. Він заражає багато різних органів: нирки, серце чи й навіть мозок. У деяких людей можуть виникати когнітивні проблеми, які збережуться на довгий час.

"Вочевидь утворення мікрозгустків крові, яким супроводжується перебіг COVID-19, може вплинути на низку органів. Тому дуже важливо усвідомлювати, що це не просто респіраторна хвороба. І те, що ми спостерігаємо у дітей, дуже відрізняється від того, що ми бачимо у дорослих. І з цієї точки зору може виявитися, що нам будуть потрібні різні вакцини для різних вікових груп", - припустив вчений.

Розробка вакцин: що відомо станом на 16 вересня?