Ілюстрація / REUTERS

В останні роки вчені не раз висловлювали попередження про зростання кількості хвороб, які викликаються вірусами тварин. У зв'язку з цим, пандемія COVID-19 була передбачуваною.

Читайте такожЗаробляють на страхові: в ООН заявили, що шахраї поширюють неякісні засоби індивідуального захисту

Таку думку висловили в ООН. Експерти організації попередили, що віруси, які переходять від тварин до людини, стають набагато більш поширеними останнім часом. Саме тому розвиток пандемії SARS-CoV-2 не стало великим сюрпризом, повідомляє medikforum з посиланням наThe Daily Mail. У звіті ООН йдеться, що пандемія була «досить передбачуваною», оскільки поведінка людини, включаючи інтенсивне фермерство для отримання м'яса, викликало сплеск зоонозних хвороб.

Відео дня

Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP) стверджує, що коронавірус з найбільшим ступенем ймовірності розвинувся спочатку в кажанів. Раніше дослідження припускали, що звідти він перейшов спочатку в панголінів, а вже потім у людину, яка вживала тварин в їжу. При цьому на стадії переходу від панголінів до людей вірус став більш агресивним. Зоонозні хвороби здатні передаватися від хребетних тварин на зразок ссавців, птахів, рептилій і риб до людини. До цих хвороб відносять вірус Ебола, який спочатку виник в організмі мавп, а також близькосхідний респіраторний синдром, пов'язаний з верблюдами.

Експерти вважають, що спалахи серед людей пов'язані з вторгненням людства в дику природу. До характерних ознак такого вторгнення відносять масову вирубку лісів та вживання в їжу м'яса диких тварин. Кожен рік 2 млн людей, переважно з бідних країн, вмирають від зоонозних хвороб на кшталт сказу, як показує звіт ООН. До теперішнього часу пандемія COVID-19 вбила понад 543 600 осіб за 8 місяців до її офіційного початку. Мільйони людей інфіковані. Досі наука точно не знає, від якої саме тварини людина підчепила підступний вірус.