Розробники вакцин тримають в таємниці дані про безпечність своїх препаратів / фото Reuters

Минулого тижня світ дізнався, що ретельні клінічні випробування вакцини від коронавірусу були зупинені з міркувань безпеки. На наступний ранок виконавчий директор компанії-розробника сказав, що у людини, яка прийняла вакцину, з'явилися серйозні неврологічні симптоми.

Читайте такожКанада та Євросоюз хочуть боротися з COVID - 19 за допомогою штучного інтелектуАле ці слова прозвучали не публічно. Директор компанії AstraZeneca Паскаль Соріот сказав їх на закритій зустрічі, організованій інвестиційним банком J.P. Morgan. Про це пише New York Times. В неділю вранці AstraZeneca оголосила про відновлення клінічних випробувань у Великій Британії. Але компанія досі нічого не сказала про медичний стан пацієнта. Вона не опублікувала тексту пояснень Соріота, які від озвучив інвесторам. Світ дізнався про його слова лише завдяки виданню STAT. Пізніше аналітик J.P. Morgan підтвердив їх.

Інший лідер гонки вакцин від COVID-19 компанія Pfizer теж виступила з подібною надзвичайно стриманою заявою в неділю. Компанія вирішила розширити свої клінічні випробування, щоб залучити до них ще кілька тисяч добровольців. Однак, вона не повідомила жодних деталей своїх планів. Зокрема, в Pfizer не пояснили, за якими критеріями компанія буде визначати ефективність вакцини в ході своїх масштабніших досліджень.

Відео дня

Це нормально, що виробники ліків тримають в таємниці деталі клінічних випробувань, аж поки вони не закінчаться. Так вони ретельно охороняють свою інтелектуальну власність і конкурентну перевагу. Але New York Times наголошує, що настали надзвичайні часи. Незалежні вчені й експерти зі сфери охорони здоров'я виступають з гнівним протестом проти такої секретності й вимагають більшої відкритості компаній в розпал пандемії. Адже коронавірус вбив лише в США понад 193 тисячі людей.

Читайте такожУ світі за добу значно впала кількість нових інфікованих коронавірусомАмериканські експерти наголошують, що громадяни країни мають право знати деталі клінічних випробувань вакцин. Адже федеральний уряд США інвестував мільярди доларів у розробку таких препаратів й уклав попередні угоди на купівлю щеплень, щойно вони будуть схвалені. Крім того, більш прозорість компаній також може посилити громадську довіру до вакцин від коронавірусу. Це набуло особливого значення в часи, коли все більша кількість американців бояться, що президент Дональд Трамп натисне на федеральні органи, щоб вони схвалили вакцину до того, як її безпечність і ефективність будуть доведені.

"Довіри дуже не вистачає. І чим більше вони зможуть показати, тим краще для всіх нас", - сказав кардіолог і дослідник Єльського університету доктор Харлан Крумхолц. Він вже багато років намагається переконати фармакологічні компанії ділитися даними своїх досліджень з більш широкими науковими колами.

Минулого тижня 9 фармакологічних фірм включно з AstraZeneca і Pfizer оголосили про намір "дотримуватися принципів науки" й ретельно перевіряти будь-яку вакцину проти коронавірусу. Це був досить незвичний пакт серед конкурентів. Але вчені вказують на те, що в цій їхній заяві немає жодних обіцянок ділитися критичними даними про дослідження з суспільством і науковим світом.

Читайте такожУ МОЗ повідомили, які категорії українців в першу чергу отримають вакцину від COVID-19У США три компанії проводять розширені клінічні випробування вакцин від коронавірусу. Жодна з них не оприлюднила протоколи і плани статистичних аналізів цих випробувань. Якби вони це зробили, у незалежних вчених з'явилася б можливість перевірити, наскільки добре були організовані випробування. Також вони могли б притягувати до відповідальності компанії за відступ від своїх же планів. У деяких випадках критичні дані про організацію випробувань так і не були оприлюднені.

"У нас в новітній історії ще не було настільки важливих і серйозних клінічних випробувань. Тому все повинно відбуватися прозоро", - сказав професор молекулярної медицини доктор Ерік Топол.

Читайте такожBloomberg: Вакцина від коронавірусу врятує світ лише за однієї умовиNew York Times зауважує, що довіра суспільства до висновків фармакологічних компаній й федеральних органів буде грати критичну роль у тому, щоб американці взагалі погодилися приймати вакцини від коронавірусу. Опитування, проведене Kaiser Family Foundation, виявило, що 62% жителів США бояться робити щеплення. Вони бояться, що Управління з продовольства і медикаментів схвалить вакцину від коронавірусу під політичним тиском президента Дональда Трампа. І це станеться до того, як вчені підтвердять безпечність й ефективність препарату.

Вакцина від AstraZeneca: що відомо