Онкологи назвали чотири ознаки раку яєчників у жінок / фото ua.depositphotos.com/

Рак яєчників – серйозне жіноче захворювання. І точно не варто ігнорувати його перші ознаки. Ця хвороба впливає на повсякденне життя жінки, як під час, так і після лікування.

Як і у випадку з більшістю видів раку, чим раніше ви його розпізнаєте і почнете лікування, тим вищі ваші шанси на одужання.

Зазначимо, рак яєчників виникає або з клітин на поверхні яєчників (епітеліальний рак або карцинома яєчників), або з інших тканин всередині яєчників (неепітеліальний рак яєчників). Тобто в основі класифікації злоякісних новоутворень яєчника лежить той тип клітини, з якого розвивається карцинома.

Відео дня

Читайте такожРепродуктологи заявили про прорив в лікуванні жіночого безпліддя

Епітеліальні аденокарциноми яєчника є найбільшою групою злоякісних утворень серед усіх вищенаведених. Вони розвиваються з клітин, які вкривають яєчник. Дана група охоплює наступні варіанти: пухлини Бреннера, серозні пухлини, муцинозні, ендомеріоїдні та світлоклітинні пухлини яєчника.

Після визначення гістологічного типу раку яєчників (лабораторне дослідження пухлинних клітин) та виявлення конкретних характеристик пухлини, лікар приймає рішення про найкращу тактику лікування жінки.

Специфічних ознак раку яєчників не існує, що дуже ускладнює своєчасне діагностування захворювання. Протягом кількох років хвороба протікає безсимптомно. На початкових стадіях жінка може і не знати про існування злоякісного процесу.

Симптоми раку яєчників, особливо його ранні ознаки, важко розпізнати. Їх часто можна сплутати з менш серйозними захворюваннями, такими як синдром роздратованого кишечника (СРК). 

Американське онкологічне товариство виділило чотири симптоми раку яєчників, на які жінкам варто звернути увагу у першу чергу:

  • Відчуття постійного або частого здуття живота або здуття живота.
  • Біль або дискомфорт в області таза або живота (живота).
  • Проблеми з прийомом їжі, швидке відчуття ситості або зниження апетиту.
  • Симптоми з боку сечовивідних шляхів, такі як потреба в сечовипусканні частіше або терміново, ніж зазвичай.

Зазначається також, що часом у пацієнток можуть проявлятися і інші симптоми: відчуття болю під час статевого акту, зміна звичок кишечника, біль в спині, відчуття постійної втоми, безпричинна втрата ваги.

Національна служба охорони здоров’я рекомендує звернутися до терапевта, якщо ви відчуваєте здуття живота, особливо якщо це відбувається більше ніж 12 разів на місяць, або якщо у вас є інші симптоми, які не зникнуть.

Особливу увагу варто приділяти жінкам за 50 років або тим, які мають сімейний анамнез раку яєчників або грудей.

Вас також можуть зацікавити новини