Ілюстрація / REUTERS

У Службі безпеки України заявили, що правоохоронці викрили групу осіб, які постачали промислове обладнання для вугільних шахт на окуповані території Донецької області.

«Організатору протиправної діяльності, який є депутатом Донецької обласної ради, оголошено про підозру за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру іншим двом учасникам протиправної діяльності та обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою», — повідомили в СБУ.

Читайте такожНа шахті у самопроголошеній «ЛНР» стався вибух: є загиблі

Відео дня

Оперативники встановили, що протягом 2018-2019 років вітчизняне машинобудівне підприємство за документами нібито експортувало гірниче обладнання на адресу російських компаній. Насправді промислове обладнання доставляли на вуглевидобувні підприємства, розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Після перетину українсько-російського кордону продукція за схемою «перерваного транзиту» доправлялася організаторами протиправної схеми на тимчасову територію Донеччини для використання на «націоналізованих» підприємствах.

«Зловмисники переправили бойовикам обладнання на загальну суму понад 50 млн грн. Отримані кошти спрямовувались як на фінансування «установ «ДНР», зокрема силового блоку, так і на інші заходи для утримання терористами захоплених територій Донецької та Луганської областей», — зазначили в Службі.

Під час проведення обшуків в адмінбудівлях підприємства та за місцями проживання фігурантів провадження правоохоронці вилучили документацію, електронні носії інформації, чорнові записи, які містять дані з підтвердженням здійснення оборудки.

«Також вилучено вибухові пристрої та понад 500 тисяч гривень», — додали в СБУ.