В Одеській області в оздоровчому таборі «Медик-2», в якому отруїлися 60 осіб, виявили дизентерію та синьогнійну паличку.

Читайте такожМасове отруєння в оздоровчому таборі на Одещині: в лікарнях залишаються 15 людей

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявила директор департаменту охорони здоров'я Одеської обласної державної адміністрації Олена Теряєва.

За її словами, зараз кількість постраждалих становить 60 осіб - 57 дітей і троє дорослих. З них п'ять осіб залишаються в лікарні села Шабо Білгород-Дністровського району.

Як зазначалося на нараді, в пробах їжі і змивах з кухонного обладнання та столових приборів виявлено дизентерію Флекснера, а також синьогнійну паличку на спецодязі кухарів.

Крім того, встановлено, що в оздоровчому закладі не дотримувалися санітарні норми при зберіганні продуктів, а також температурний режим, гігієна працівників харчоблоку тощо.

Зараз 114 дітей залишаються в таборі під наглядом лікаря-інфекціоніста, оскільки є загроза поширення захворювання - ще не завершився інкубаційний період.

Виконуюча обов'язки голови Одеської ОДА Світлана Шаталова розпорядилася годувати цих дітей ретельно перевіреними продуктами або сухим пайком. Вона також розпорядилася закрити «Медик-2», і до з'ясування всіх обставин інших дітей до установи не приймати.

Також перевірка показала, що частина співробітників працювала без проходження відповідного медичного обстеження і офіційного працевлаштування.

Як повідомляв УНІАН, 11-12 липня в медичні установи Білгород-Дністровського району з попереднім діагнозом харчове отруєння звернулися 56 осіб, з них 53 дитини (2002-2010 р.н.), які відпочивали в оздоровчому таборі «Медик-2» в смт Сергіївка.

За даним фактом поліція відкрила провадження за ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей) Кримінального кодексу України.

Пізніше з'ясувалося, що кількість потерпілих збільшилася.

***Синьогнійна паличка (лат. Pseudomonas aeruginosa) — грам-негативна аеробнапаличковидна бактерія, що пересувається за допомогою одного джгутика. Живе у воді, ґрунті, збудник нозокоміальних інфекцій у людини. Лікування важке через високу стійкість до антибіотиків.