Дівчину шукали 12 днів / фото Місто Х

У Харкові жорстоко вбили 26-річну Яну Шевченко. Дівчина зникла в кінці червня нинішнього року. Рідні шукали її майже тиждень, поки не з'ясувалося, що її вбили, а тіло зарили в яру.

За підозрою у вбивстві затримали 16-річного місцевого жителя, сина колишнього співробітника МВС. За попередньою версією, він зустрічався з Яною Шевченко, передають "Факти".

За словами сусідів, на наступний день після події вбивця Яни Шевченко сам хвалився вчиненим. Розповідав, як "дівчина кричала" і водив підлітків яр "на екскурсію" — щоб показати, де він закопав тіло. Але незважаючи на те, що про подію знали сусіди, більшість з них не поспішали звертатися до поліції.

Відео дня

За словами мами вбитої Яни Шевченко Жанни, про те, що донька почала зустрічатися з хлопцем, який на 10 років молодший за неї, вона не знала.

"Про те, що труп дочки знайшли в яру, слідчий повідомила мені тільки через 12 днів після зникнення доньки. Хоча, як потім з'ясувалося, підозрюваного, який у всьому зізнався, вони затримали через сім днів після того, як Яна пропала. Чому Яну чотири дні ніхто не відкопував, а мені нічого не говорили? Чого вони чекали? Не виключаю, що батько підозрюваного (а це досить впливова у місті людина) намагався "вирішити питання", - розповіла мама жертви.

За словами Жанни, вона не одразу впізнала свою доньку — настільки сильно Яна була понівечена.

"Ніколи не забуду цей жах. У Яни не було обличчя. Суцільне чорне місиво, проломлений череп, безліч ножових поранень. Я змогла її пізнати тільки за татуюванням на нозі у вигляді кішки... Виявилося, того вечора, 28 червня, доньку й вбили. Місцеві розповідали, що цей негідник на наступний день сам хвалився вбивством. Розповів місцевим підліткам, що все спланував: заздалегідь вирив яму, намагався заманити Яну до себе додому... Він затаїв на неї образу. Кажуть, напередодні донька в їхній компанії посміялася над ним. При всіх натякнула на те, що він для неї "маленький недосвідчений хлопчик", - розповіла вона.

Читайте такожНа Полтавщині чоловік після зварювання з дружиною підпалив себе

Він вважає це принизливим і вирішив помститися. Пізно ввечері 28 червня Яна, її вбивця і ще один хлопець Валера з їхньої компанії йшли вулицею. Вони пішли до будинку підозрюваного, який обіцяв віддати комусь із них 200 гривень. Яна і Валера залишились чекати у дворі.

"Підозрюваний зайшов в будинок, а повернувся в камуфляжному одязі з качалкою в руці. Підійшов до Яни та почав люто бити її цієї качалкою по обличчю. Валера злякався і втік (він сам потім саме так описував ці події). А цей негідник бив Яну доти, поки не вбив. Він її ще й порізав. Потім закопав. У поліції неофіційно сказали, що спочатку він закопав її прямо у дворі свого будинку (там приватний сектор). Але потім відкопав і зарив в яру. Разом з тілом Яни він перший раз й зарив свої нові кросівки, на яких залишалися сліди крові. Але потім йому стало шкода нового взуття, він його відкопав і забрав", - поділилася шокуючими подробицями Жанна Шевченко.

"Вихваляючись вбивством, нелюд розповідав місцевим підліткам: «Я її б'ю, а вона кричить. Довелося перерізати їй горло, щоб замовкла...» тобто він нічого не приховував. Тому місцева молодь і радила мені пошукати доньку в моргах. Але прямо ніхто нічого не говорив, так і в поліцію звернулася лише одна людина. Всі інші мовчали", - додала вона.

Місцеві кажуть, що бояться зв'язуватися з родиною вбивці. Особливо з його батьком. Останній раніше працював у МВС й завжди демонстрував, що у нього багато зв'язків. Кажуть, що це дуже жорстока людина, і що він навіть має відношення до вбивства, що сталося в місті багато років тому. Його всі бояться.

У прес-службі поліції Харківської області підтвердили, що підозрюваний затриманий і йому висунуто підозру у навмисному вбивстві.

У суді підозрюваний сказав, що не визнає своєї провини. А його адвокат заявив, що якщо його підзахисного заарештують, буде порушено його право на освіту (він навчається в технікумі).

Батько підозрюваного, який теж був у залі суду, на всі питання журналістів сказав: "Я не знаю, що там (під час вбивства. — Ред.) сталося, я там не був присутній. Але син каже, що він цього не робив".

Тим часом правозахисник Андрій Діденко, який зараз допомагає родині загиблої, повідомив, що місцевим жителям, які чули, як підозрюваний розповідав про вбивство, стали надходити погрози: «Свідкам надходять дзвінки з погрозами. Їм недвозначно натякають, щоб вони мовчали. Людей намагаються залякати».

Раніше повідомлялося, що в поліцію Харкова з'явився 16-річний хлопець. Прийшов з повинною - зізнався у вбивстві. Пізніше з'ясувалося, що його звати Данило Рєдін – він навчається в харківському технікумі молочної промисловості, а його жертва – 26-річна Яна Шевченко, яка зникла в кінці червня в районі Холодної гори й потім перебувала в розшуку.