Суперечка поблизу церкви між майже 60 особами переросла у бійку / фото ГУ НП в Рівненській області

В селі Малинськ Березнівського району Рівненської області 3 вересня внаслідок конфлікту біля храму між прихожанами двох конфесій постраждали 11 осіб.

Як повідомила кореспонденту УНІАН спеціаліст відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Рівненській області Світлана Карачун, слідчо-оперативна група на місці події встановила, що представники парафіяльної ради Петро-Павлівської парафії Рівненської єпархії ПЦУ зрізали замки на вхідних дверях храму та проникли всередину для проведення богослужіння.

«Це призвело до чергового конфлікту між представниками релігійних громад, відносини між якими загострилися ще навесні цього року. Суперечка поблизу церкви між майже 60 особами переросла у бійку, під час якої тілесні ушкодження у вигляді забоїв та осаднень отримали 11 місцевих жителів», - зазначає прес-служба поліції.

Відео дня

У рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за статтею 356 Кримінального кодексу України (самоправство) слідчі Березнівського відділення поліції вилучили документи, які, зі слів представників Петро-Павлівської парафії Рівненської єпархії ПЦУ, підтверджують їхнє право власності на храм.

Крім того, за 11 фактами заподіяних умисних легких тілесних ушкоджень відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією частини 1 статті 125 КК України. Санкція статті передбачає покарання штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Як вдалося з’ясувати кореспонденту УНІАН, на початку року місцева громада рішенням більшості учасників загальних зборів перейшла від УПЦ (МП) до ПЦУ. Документи на будівлю, землю, майно, як стверджують у громаді, оформлені належним чином. 3 вересня громада вирішила реалізувати своє право і провести в храм богослужіння.

Натомість інша сторона пов’язує виникнення конфліктної ситуації зі спробою, на її думку, рейдерського захоплення храму, що сталася внаслідок незаконних зборів парафіян за змовою з тодішнім головою ОДА та стверджує, що звернулася до суду із позовом про скасування рішення зборів.

Слідчі дії тривають.