Ан-12 здійснив аварійне приземлення під Львовом / фото lv.dsns.gov.ua

На місці аварійного приземлення Ан-12 поблизу Львова тривають слідчі дії.

Вони покликані допомогти дати відповіді на запитання про причини трагедії та обставини загибелі п’ятьох осіб, ідеться в сюжеті ТСН.

Місце аварійної посадки літака цілодобово охороняє Нацгвардія, там працюють слідчі поліції і експерти національно бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами. Також туди допущені представники компанії-власниці Ан-12. Наразі говорять про те, що екіпаж і прилади літака були цілком готові до посадки, а львівський аеропорт дав згоду на приймання судна. Воно йшло чітко по лінії посадкової смуги. Що пішло не так – перевізник не знає. Каже, розмовляв із потерпілими в лікарні, але інформації не побільшало. 

"Може, була відмова наземного обладнання, яке дозволяє зайти на посадку. Може, щось відмовило, що не зміг помітити екіпаж, все може бути. Вони кажуть так, абсолютно нормальний політ, потім листя дерев – бах! – і ми більше нічого не пам’ятаємо", - розповів заступник голови правління з безпеки польотів авіакомпанії "Україна аероальянс" Борис Бондаренко. Версію про брак пального в авіакомпанії відкидають. Щоправда додають: гас відправили на експертизу, щоби зясувати його якість.

Із фотографій із місця катастрофи видно, що Ан-12 перевозив запчастини до автомобілів Renault. У соцмережах пишуть про контрабанду – мовляв, у серпні 2014-го той самий літак приземлився в Ужгороді, і тоді екіпаж запідозрили в незаконному перевезенні текстилю. Журналісти стали свідками того, як із поля винесли два білих мішки, про їхній вміст експерти мовчать.

Читайте такожАвіакатастрофа Ан-12 на Львівщині: стало відомо про стан потерпілих

Стан трьох потерпілих досі тяжкий, але стабільний. Двох перевели в травматологічне відділення, один у реанімації. "Стан на сьогодні не погіршився, ніч вони провели спокійно, під знеболенням. Вони у свідомості і доступні до контакту. Звичайно, больовий синдром їх турбує, тому що травма і так далі", - розповів травматолог 8-ї міської лікарні Львова Юрій Вовчко. Родичі та знайомі потерпілих до спілкування з журналістами не охочі.

Ан-12, який здійснив аварійне приземлення під Львовом, експлуатують більше півсторіччя. Але експерти з авіації кажуть, що це нормальний вік для літака. "Є світові дослідження, пов’язані з віком  літака. І вони говорять, що літаки, яким до 5 років, показують точно такий самий рівень безпеки польоту, як і літаки, яким 20 і більше", - запевнив Богдан Долінце.

У поліції журналістів запевнили, що всі вихідні працюватимуть на місці аварійної посадки літака і вже більше інформації оприлюднять в понеділок. Чорні скриньки з Ан-12 уже вилучили, але ще не розшифрували. 

Як повідомляв УНІАН,  4 жовтня поблизу Львова здійснив аварійну посадку транспортний літак Ан-12. Спочатку він зник з радарів, а потім аварійно приземлився за 1,5 км від злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту «Львів». В літаку перебували семеро членів екіпажу і людина, яка супроводжувала вантаж. З них п’ятеро осіб загинули, троє госпіталізовані.

У прес-службі аеропорту «Львів» повідомили, що літак летів з Віго (Іспанія) до Стамбулу (Туреччина). Він мав сісти у львівському аеропорту на дозаправку.

За фактом події відкрито провадження за ч. 3 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) Кримінального кодексу України.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що літак міг здійснити аварійну посадку через нестачу пального.