У звіті пропонується виконати порядок робіт з демонтажу будівлі методом контрольованого зриву / Фото ДСНС

Причиною обвалу будинку в місті Дрогобичі Львівської області, внаслідок обвалу якого 28 серпня загинули восьмеро мешканців, стало руйнування середньої несучої стіни підвалу.

Як повідомляє прес-служба Дрогобицької міськради, департамент міського господарства отримав технічний звіт з результатами детального обстеження житлового будинку.

Читайте такожЕксперти назвали причину обвалу будинку в Дрогобичі

Відео дня

В ньому зазначається, що причиною обвалу стало руйнування середньої несучої стіни підвалу по осі Б, в осях 4-5, яке, можливо, виникло з наступних причин: просідання або руйнування цегляної кладки через низьку марку цегли та розчину; внаслідок значного зволоження та відсутності гідроізоляції і бетонної підлоги, що є в основному наслідком помилок під час будівництва; можливого втручання людей, яке необхідно підтвердити або спростувати спеціальними експертами (судовими) після розбору обвалених конструкцій, які знаходяться поверх цієї стіни підвалу.

Також у звіті пропонується виконати порядок робіт з демонтажу будівлі методом контрольованого зриву.

У ході виконання демонтажних робіт рекомендовано залучити судових експертів та обстежити у підвалі стіну в осях 4-5, Б для підтвердження або спростування можливого втручання людей.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 28 серпня стався обвал у чотириповерховому житловому будинку у Дрогобичі на Львівщині. З-під уламків дістали тіла вісьмох загиблих.

Спочатку у ДСНС заявили, що обвал стався внаслідок вибуху газу, згодом цю версію назвали малоймовірною.

Експерти попередньо встановили, що руйнування сталося через втрату стійкості несучої стіни, яка дала тріщину. Окрім того, цегла, з якої вона була побудована, не відповідала технічним нормам.