У Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (прапор Молдови) з трьома українцями на борту, які відмовляються залишити судно.

Як повідомили УНІАН у прес-службі державного підприємства «Адміністрація морських портів України», танкер подав сигнал лиха 20 листопада, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» (Одеська обл.).

Зокрема, о 18:55 судно подало сигнал про те, що терпить лихо без палива, з непрацюючим двигуном.

Як пояснили УНІАН у АМПУ, припускається, що проблеми з судном розпочалися, коли воно було в нейтральних водах. Після подачі сигналу про лихо судно знесло вітром в акваторію Одеського морського порту.

«Судно знесло вітром через погані погодні умови, відсутність палива, електроживлення і незадовільної експлуатації. Зараз воно перебуває на відстані 300 метрів від берега, в районі пляжу «Дельфін», - повідомили в прес-службі.

Як зазначається, дане судно - танкер-бункерувальник (власник - компанія, яка зареєстрована в Бірмінгемі) - не має вантажу, команда на борту складається лише з трьох членів екіпажу. Оперативний штаб Одеського порту цілодобово тримає напоготові потужні буксири, щоб в разі поліпшення погодних умов не допустити посадку танкера на мілину біля міського пляжу.

За даними прес-служби, це судно перебувало в нейтральних водах, але не подавало заявок на вхід порти Одеського регіону. Після отримання сигналу про лихо рятувально-координаційний центр Одеси почав вживати заходів, спрямованих на ліквідацію аварійної ситуації. З судновласником було узгоджено буксирування для постановки до вільного причалу в порту Очаків (Миколаївська обл.).

Протягом доби 21 листопада буксир «GEA», викликаний судновласником, намагався взяти на буксир аварійний танкер. Але о 18.35 буксирна лінія між «GEA» і танкером «Делфі» обірвалася. Судно спробувало стати на якір, але через погані погодні умови (східний вітер 18 м/с, і хвилі 4-5 балів) розпочало дрейф в напрямку порту Одеса. Тільки о пів на другу «Делфі» вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берега в районі пляжу «Дельфін».

О 5-й годині ранку п'ятниці, 22 листопада, повільний дрейф відновився.

Контроль за аварійним танкером здійснює рятувальний катер. Оперативний штаб Одеського порту направив до танкера буксир «BIG» приватної компанії, яка залучена до проведення рятувальної операції.

Читайте такожНа популярному українському курорті через шторм затопило десятки баз відпочинку (фото, відео)

Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеської ОДА з посиланням на інформацію голови обладміністрації Максима Куцого, на даний момент відомо, що на борту перебувають троє членів екіпажу - громадяни України. На борту танкера немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації в Одеської області.

За попередніми даними, судно кормою сіло на мілину і його дрейф призупинився.

«Екіпаж відмовляється евакуюватися з судна. Вони чекають дозволу від судновласника і відмовляються від будь-якої допомоги», - заявили в ОДА.

Як зазначається, танкер - «сірий», без необхідної реєстрації. При цьому, за даними капітана Одеського морського порту, судновласник забороняє морякам евакуюватися.

На даний час рятувальні судна не можуть підійти до танкера через складні погодні умови.

Зараз учасники штабу узгоджують алгоритм, щоб евакуювати трьох українців із залученням допомоги з повітря і води.

Вирішується питання про примусову евакуацію трьох українців з танкера «Делфі». Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеської обласної державної адміністрації, яка координує заходи з порятунку людей, зараз судно знаходиться за кілька десятків метрів від берега в районі пляжу «Дельфін».

Судно, яке сіло на мілину, завалилося на борт, через сильний вітер корпус «б'ється» об хвилеріз.

Як повідомили в прес-службі, троє членів екіпажу досі залишаються на судні і відмовляються його залишати.

«Їм нібито не дозволяє судновласник, який знаходиться за кордоном, і зв'язатися з ним зараз неможливо. Може, вони побоюються, що їм не виплатять зарплату ... Зараз розглядається питання про примусову евакуацію екіпажу - стоїть питання про життя людей», - відзначили в ОДА.