REUTERS

Американський авіаконцерн Boeing знав про проблеми з літаками моделі 737 Max, але намагався їх приховати від федеральних регуляторів.

Про це повідомляє DW з посиланням на внутрішнє листування персоналу компанії, яке передали Федеральному управлінню громадянської авіації США (FAA) й Конгресу у грудні.

Один зі співробітників компанії, коментуючи проблеми з комп’ютерною системою управління 737 Max, іронізує, що «цей літак був розроблений клоунами, які перебувають під наглядом мавп».

Відео дня

Читайте такожІран проситиме допомоги в України у розшифруванні "чорних ящиків"

Інший пише, що він не дозволив би членам своєї родини літати на літаках цього типу: «Я буду шокований, якщо FAA сертифікує цей шмат лайна».

У листуванні йдеться, що концерн намагався уникнути навчання пілотів на тренажерах для 737 Max – дорогого й трудомісткого процесу, та користувався лобістськими методами під час виявлення вимог з боку регуляторів.

Ще один працівник скаржиться на ситуацію в компанії: «Я не знаю, як усунути ці речі. Вони системні. Це культура. Очевидно, що наше вище керівництво розуміє дуже мало в цій справі, але при цьому змушує нас виконувати певні цілі».

Керівництво Boeing назвало листування абсолютно неприйнятним й вибачилось за «провокаційні заяви» перед регулятором, Конгресом, клієнтами й пасажирами.

Експлуатація Boeing 737 Max була призупинена після двох катастроф з участю цієї моделі. У жовтні 2018 року Max 8 розбився в Індонезії, унаслідок чого загинули 189 осіб. У березні 2019-го унаслідок аварії ще одного авіалайнера в Ефіопії загинули 157 осіб. У грудні Boeing призупинив виробництво цієї моделі.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.