Ілюстрація  / REUTERS

У Запоріжжі співробітники Служби безпеки України (СБУ) блокували діяльність хакерського угруповання, учасники якого спеціалізувалися на викраденні коштів із рахунків клієнтів приватних та державних банківських установ.

Читайте такожВкрав 6 мільйонів доларів в США та переховувався: у Києві затримали хакера (фото)

Про це повідомляє прес-центр СБУ. За даними слідства, злочинну схему організували троє мешканців обласного центру. У середмісті Запоріжжя вони обладнали підпільний call‑центр із 15 осіб. Вдаючи із себе співробітників банків, зловмисники отримували від громадян інформацію про CVV-код, номери і пін-коди їхніх платіжних карток. Після цього учасники угруповання одержували доступ до клієнтських рахунків та викрадали кошти.

Відео дня

Крім того через однин із популярних месенджерів хакери здійснювали розсилку шкідливого програмного забезпечення, що використовують для збору персональних даних користувачів електронних платіжних систем і криптовалютних розрахунків. Отримавши доступ до цих даних, зловмисники переводили кошти на підконтрольні рахунки та привласнювали.

За оперативною інформацією, зловмисники викрадали щомісяця майже 2 млн грн.

Під час обшуку в приміщенні call-центру правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони і чорнові записи, які підтверджують незаконну діяльність.

Вилучене обладнання передано для проведення відповідних експертиз.

Викриття зловмисників проводилось спільно з Департаментом кіберполіції під процесуальним керівництвом прокуратури.