ssu.gov.ua

СБУ ліквідувала резидентурну групу у складі 9 осіб з числа колишніх та діючих військовослужбовців України, які були завербовані російськими спецслужбами для збору секретної інформації про стан на об’єктах критичної інфраструктури та секретної військової інформації, а також підготовки диверсій у східних і південних регіонах України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу в Києві повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Читайте такожПоблизу Запоріжжя СБУ виявила великий арсенал зброї та боєприпасів

Відео дня

“Військова контррозвідка СБУ провела багатоходову спецоперацію знешкодження резидентурної мережі Російської Федерації, яка діяла у східних і південних регіонах України. До створення мережі причетне головне розвідувальне управління генерального штабу збройних сил РФ. Ця мережа складалась із діючих і колишніх військовослужбовців, які отримали завдання збирати інформацію на об’єктах критичної інфраструктури, збирати інформацію та проникати на військові об’єкти, щодо дислокації військових частин, їхньої боєздатності, переміщення військової техніки”, - сказав Ткачук.

За його словами, другим завданням цієї групи була підготовка та проведення диверсій і терактів проти громадян України.

У свою чергу, керівник Головного управління військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко повідомив, що керівником і координатором групи була жінка, яка свого часу брала активну участь в антиукраїнських акціях на Куликовому полі в Одесі.

За словами Левченка, ця жінка пройшла спеціальне навчання на одному з об’єктів російських спецслужб у Криму. Під час цього навчання відпрацьовувалася легенда для прикриття групи, завдання, розміри винагород.

Як сказав Левченко, усі члени групи є прихильниками створення так званої “Одеської народної республіки”.

Левченко зауважив, що рішення про затримання групи було прийнято після отримання інформації про підготовку диверсій, а також СБУ вдалося запобігти передачі групою через спеціальні кодовані канали в Інтернеті секретної інформації.

Як було повідомлено на прес-конференції, під час обшуків за місцями проживання затриманих було вилучено 2 гранати, 5 пістолетів з глушниками різних моделей, 4 саморобні одиниці вогнепальної зброї, саморобні вибухові пристрої з елементами ураження, документи, а також список із 7 проукраїнських активістів, які діють на території південних областей Укоаїни.

Чотирьом затриманим суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Інші перебувають під контролем СБУ.