REUTERS

Сьогодні Малиновський районний суд Одеси засудив двох вихователів комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації служби у справах дітей Одеської ОДА» (колишній притулок «Світанок»), в якому катували вихованців.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Одеської області, обвинувачення в суді представляла Одеська місцева прокуратура № 2.

Зазначається, що вихователі центру реабілітації визнані винними в невиконанні професійних обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого ставлення до них. Обидві жінки засуджені до 3 років ув'язнення зі звільненням від відбування покарання з встановленням іспитового строку 1 рік (ч. 2 ст. 137 КК України).

Відео дня

Читайте такожЗґвалтування у Кагарлику і перестрілка у Броварах: у Раді заслухали Авакова (відео)

Також рішенням суд позбавив їх права обіймати посаду вихователя терміном на 1 рік.

Як зазначили в прокуратурі, наприкінці липня 2019 року в приміщенні дитячого реабілітаційного центру один із співробітників охоронного агентства, які прибули за викликом вихователя, знущався і побив двох неповнолітніх вихованців.

Правоохоронці з'ясували, що вихователі установи в цей час залишили неповнолітніх без нагляду, чим фактично не вжили передбачених дій з їх охорони від фізичного та психологічного насильства.

Як повідомляв УНІАН, в Одесі правоохоронці проводять розслідування у кримінальних провадженнях за фактами катувань та інших порушень прав вихованців колишнього притулку «Світанок» - за статтями про зґвалтування, катування, неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей й перевищення влади.

У вересні 2019 року Служба у справах дітей Одеської ОДА розпочала перевірку фактів жорстокого поводження з дітьми в притулку.

У листопаді Малиновський райсуд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту співробітнику охоронного агентства «Центр», який підозрюється в катуванні вихованців.

За версією слідства, наприкінці липня 2019 року в приміщенні притулку дівчинка, 2006 року народження, і хлопчик, 2004 року народження, вступили в статевий контакт з використанням презервативу.

Про даний факт стало відомо вихователю закладу, яка викликала співробітників охоронного агентства. Один з них вирішив покарати малолітніх і наказав хлопчикові знайти використаний ним презерватив, після чого змусив дітей розрізати його навпіл, а потім, погрожуючи застосуванням електрошокера, примусив їх жувати кілька хвилин частини використаного засобу контрацепції. Надалі співробітник охоронного агентства наказав дітям зайти в душову кімнату, де бив ременем тощо.

У лютому 2020 року Малиновський райсуд Одеси виніс вирок охоронцю - позбавлення волі строком на 3 роки з випробувальним терміном 2 роки.

2 березня прокуратура повідомила про підозру двом вихователям «Світанку», яким інкримінують ч. 1 ст. 137 (невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це завдало істотної шкоди здоров'ю потерпілого) Кримінального кодексу України.

22 травня підозру оголосили одеському поліцейському, який підозрюється в катуванні дітей. Заводський районний суд Миколаєва відпустив його під нічний домашній арешт.