Каховське водосховище обміліло / скріншот

Пошуки скарбів - під забороною. На Дніпропетровщині поліцейські чергують біля обмілілих берегів Каховського водосховища. Уже працює 18 патрулів та чотири спостережні пункти в Нікопольському та Криворізькому районах.

До таких кроків удалися через небезпеку прогулянок по змілілому дну. Люди можуть потрапити під обстріл або ж підірватися на нерозірваних боєприпасах, йдеться в сюжеті ТСН.

Пустелю, на яку перетворилися береги водосховища, пильнує поліцейський, але чорних археологів поки не видно. У поліцейських патрулів тепер після стрімкого обміління Каховського водосховища додаткове завдання - охорона узбережжя та недопуск людей, які намагаються здійснювати несанкціоновані розкопки. 

Прогулянка, розкопки та навіть фотосесії з дітьми - щойно почала спадати вода після теракту росіян на ГЕС, жителі кинулися досліджувати дно. Шукали скарби з металошукачами й хизувалися знахідками у соцмережах. 

Старий посуд, зброя та домашнє приладдя, що майже 70 років ховала вода, - нові знахідки провокували дедалі більше чорних археологів піти по дну, й це попри небезпеку обстрілів й боєприпаси у мулі під ногами. 

Тут колись були села, що зникли під товщею води під час зведення Каховської ГЕС. Давно затоплені будинки та церкви свідчать про трагічні втрати під час радянського будівництва.

"Старі люди кажуть, що коли затоплювали село, всім сказано було вийти із села. 19 людей не вийшли, вони загинули", - розповідає історик Сергій Заріцький.

Не лише чорних археологів, а й відпочивальників та рибалок пильнують поліцейські. Рибу з Каховського водосховища вживати вкрай небезпечно.

Після підриву Каховської ГЕС активізувалися копачі-грабіжники

6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, це спричинило масштабну екологічну катастрофу, затоплено низку населених пунктів Херсонської області.

Як повідомляв Мінкульт, після підриву Каховської ГЕС на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, а також Одеської областей активізувалися копачі-грабіжники, що визбирують цінні предмети за допомогою металодетекторів.

Вас також можуть зацікавити новини: