На платіжну картку одного з фігурантів були перераховані кошти в російських рублях / фото ssu.gov.ua

Служба безпеки України викрила поширювачів антиугорських листівок на Закарпатті.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Встановлено, що троє місцевих мешканців, двоє з яких – переселенці з Луганська, діяли "на замовлення російських кураторів і погодилися на підривну діяльність всього за 500 доларів".

Відео дня

"Фігуранти розклеїли листівки з погрозами угорській національній меншині в м.Берегово Закарпатської області. Щоб надати "особливого забарвлення" цій акції російські куратори попросили зробити це напередодні травневих свят", - йдеться в повідомленні.

Співробітники СБУ встановили, що на платіжну картку одного з фігурантів були перераховані кошти в російських рублях (в еквіваленті близько 500 доларів).

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України правоохоронці провели низку обшуків за місцями проживання та затримання фігурантів провадження. Вилучено російську символіку, а також інші речові докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження усім трьох фігурантам повідомили про підозру. Вирішується питання стосовно обрання їм запобіжного заходу.

Читайте такожНа Закарпатті почали розслідування за фактом погроз українцям угорського походження

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про затримання трьох людей за підозрою у розклеюванні провокаційних листівок на парканах будинків у Береговому.

Провокація на Закарпатті: деталі

  • У Берегово 2 травня невстановлені особи розклеїли листівки з погрозами українцям угорського походження, поліція відкрила провадження.
  • Слідчі поліції кваліфікували такі дії зловмисників за ч.2 ст. 161 Кримінального кодексу України, тобто порушення рівноправності громадян залежно від їхньої національної приналежності, поєднані з погрозами. Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі.
  • Листівки були створені нібито українськими націоналістами - на синьо-жовтому тлі, з використанням радикальних формулювань. Втім, у тексті допущено декілька помилок.