Рятувальники завершують розбирати завали / фото УНІАН

Рятувальники за 2-3 години завершать розбирання завалів у зруйнованому вибухом житловому будинку на столичних Позняках.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін повідомив на брифінгу з місця події.

«Зараз, за 2-3 години, підрозділи служби з надзвичайних ситуацій проведуть згортання і відбудуть у місця постійної дислокації. В подальшому всі питання щодо організації розбирання будівлі, організації чергування, охорони тощо – усе це будуть виконувати місцеві органи влади, точніше КМДА», - сказав Чечоткін.

Відео дня

Читайте такожВибух на Позняках: рятувальники попередили про фейковий "збір коштів" для постраждалих

У коментарі журналістам керівник прес-служби управління ДСНС України в Києві Світлана Водолага повідомила, що зараз рятувальники продовжують працювати на 4-му поверсі.

«Там є ще кілька невеликих завалів, де, можливо, може бути, будуть люди. Але сподіваємося, що не буде. Нижче 4-го поверху у нас завалів вже немає», - прокоментувала вона.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, висновок щодо безпечності проживання в уцілілих квартирах нададуть експерти, які зараз працюють в будинку.

«Обходиться квартира за квартирою 5-ї секції і робляться відповідні акти. Ми довіряємо цю справу фахівцям, які залучені до цієї роботи. Обстеження завершиться сьогодні до ночі», - заявив він.

Читайте такожМомент вибуху на Позняках зняла камера спостереження (відео)

За словами Пантелеєва, також висновки будуть надані і щодо інших секцій будинку, а 6-ту секцію очікує демонтаж.

«Демонтаж 6-ї секції – це окрема секція, не пов’язана із 5-ю. Ми спираємося на думку фахівців і все будемо робити і діяти тільки виключно після інженерних висновків конструкторів», - зауважив Пантелеєв.

Він повідомив, що у четвер планується провести зустріч з мешканцями будинку.

«Є принципова позиція мера міста, що людей не залишать без житла. Який механізм буде – доопрацьовується. Є декілька варіантів. В тому числі з людьми треба обговорити ці питання. У четвер у нас буде зустріч з мешканцями вже з результатом комісії і з предметною розмовою відносно компенсацій», - сказав він.

За словами Пантелеєва, наразі очікуються результати експертизи, щоб встановити винного у вибуху.

Пантелеєв також повідомив, що у зв’язку із цією трагедією буде проведено позачергову перевірку житлового фонду столиці «на предмет недоліків».

Читайте такожВибух на Позняках: рятувальники припинили роботи в будинку через загрозу обвалу

Чечоткін закликав мешканців не заходити на огороджену територію.

«Бо 6-та секція знаходиться в аварійному стані, і перебувати поруч з нею дуже небезпечно», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, о 10:00 21 червня у Києві в 10-поверховому житловому будинку за адресою: вул. Соломії Крушельницької, 1/5 стався вибух, за попередніми даними, газоповітряної суміші без подальшого горіння. Внаслідок вибуху сталося руйнування п’ятого, шостого, сьомого та восьмого поверхів.

З початку проведення робіт рятувальники дістали з-під завалів тіла п’ятьох осіб: двох жінок 1943 і 1974 р.н. і трьох чоловіків 1991, 1967, 1976 р.н.

У ДСНС заявили, що під завалами загиблих більше немає.