Поліцейські напали на журналіста / фото delo.ua

У суботу, 2 травня, близько 10 години ранку в Деснянському районі Києва двоє співробітників Управління патрульної поліції Києва Олександр Рудий і Максим Небелюк побили шеф-редактора новин видання Delo.ua Дениса Ялухина, заподіявши йому струс мозку.

Як повідомляє Delo.ua, інцидент стався під час того, як Денис в черговий раз за рішенням суду намагався домогтися від своєї колишньої дружини зустрічі зі своєю дочкою.

Читайте такожВ ОБСЄ зазивали розслідувати напад на журналіста Кутєпова

Відео дня

"Я розлучений вже давно. У мене є дочка. Моя колишня дружина не дає мені бачитися з дитиною. За роки я вже мільйон разів пропонував прийти до угоди, але марно.

Я виграв всі суди. Проти колишньої дружини порушено кілька виконавчих проваджень, кримінальне провадження за невиконання рішення суду. У суботу, 2 травня, я в черговий раз приїхав до 10 ранку, щоб спробувати побачити дочку, але колишня дружина під запис знову відмовилася відпустити дитину. Я викликав поліцію, оскільки це кримінальний злочин (стаття 382 КК України)", — розповів Ялухін.

За його словами, розмова з ними поліцейських не пішла одразу: спочатку вони не хотіли представлятися, потім заявили, щоб Денис їх зустрічав.

"Зателефонувавши в неробочий дзвінок і не отримавши відповіді, вони вже хотіли взагалі піти. Мені довелося самому стукати в двері, щоб викликати колишню дружину. Коли відчинилися двері, один з поліцейських увійшов всередину. Я стояв за порогом і став кликати дочку. Другий поліцейський вимагав від мене припинити і відійти. Я заперечив йому, що я не в квартирі, а на сходовій клітці, що я не порушую, і знову покликав доньку. Пояснити, що я маю право кликати свою дочку і побачити її, я не встиг — на мене накинулися, повалили на підлогу і почали бити і матюкати. Били кулаками і ногами по голові, по корпусу, під дих. І наділи наручники. Я не пручався. Якби чинив опір — уже сидів у клітці. Мене звинуватили в непокорі. Я ж упевнений, що я нічого не порушив", — розповів Денис.

фото delo.ua
фото delo.ua

Він припускає, що таке могло статися через те, що поліцейські спочатку мали відносно ньго упередження.

"По-перше, за декілька років я подав уже десятки заяв в поліцію: спочатку на невиконання рішення органів опіки, а потім — на невиконання рішення суду. В четвер минулого тижня я подав скаргу на поліцейських за те, що вони "маринували" мене без малого дві години і не реагували на мої дзвінки. Безумовно, я заважаю їм спокійно жити. Вони часто називають невиконання рішення суду "цивільно-правовими відносинами" і весь час намагаються відмахнутися від мене, як від настирливої мухи. Припускаю, що мене вирішили просто "провчити", — зазначив Денис Ялухін.

За його словами, після побиття співробітники поліції Рудий і Небелюк відвезли його у відділення №2 Деснянського управління поліції на вулиці Милославській, 23-Д, де в цілому протримали 3 години. При цьому, як розповідає Денис, поліцейські погрожували протримати його ще довше, аргументуючи це тим, що тримати в наручниках людини можна 2 години, але ж можна "зняти і знову надіти". Увесь цей час діалог з ними Денис записував на диктофон. Нижче — кілька цитат з їхнього спілкування із затриманим Ялухиним.

Максим Небелюк: "А ви думали, що вони (про поліції в третій особі, — Delo.ua) завжди, як у 2015 році, будуть панькатися? Минув той час!"

Олександр Рудий (в автомобілі): "Друзів твоїх репортерів викликати з інших каналів? Робити репортаж?"

Олександр Рудий (на прохання показати посвідчення через 40 хвилин після того, як наділи наручники): "Ти, б***ь, що думаєш, мені впадло тобі щось показати чи шо? На, читай, чудовисько!"

Максим Небелюк: "Попривикали, що в 2015 році, коли лояльно до цього всього ставилися".

Олександр Рудий (на прохання дати ручку підписати протокол): "Ось як так? Начебто ви й порушник. А вам ручку — дай, листочок — дай. Бутерброд з маслом дати?"

Денис Ялухін: "Мені не ручка потрібна, щоб підписати протокол".

Олександр Рудий: "А мені потрібна зарплата більше".

Після того, що сталося і після того, як співробітники поліції відпустили Дениса, він звернувся в приватну клініку, де після обстеження лікарі зробили висновок, що у Дениса струс головного мозку 1-2 ступеня, а також гіпертонічний криз.

"Два дні пролежав з чумною головою. Очі дивилися в різні боки. Адже мене били, в тому числі, і по голові. Лікар встановив не слабкий струс і порадив не читати кілька днів", — зазначив він.

фото delo.ua

Наразі журналіст разом з редакцією і юристом готують заяву про скоєне правопорушення зазначеними співробітниками патрульної поліції.

Як повідомляв УНІАН, 29 квітня біля Кабміну, під час виконання службових обов'язків, на журналіста Богдана Кутєпова напали поліцейські, зламавши його техніку.