Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України (НБУ) спільно з міжнародними експертами та учасниками фінансового ринку продовжує розробку нового рамкового законодавства для небанківських фінансових установ, які з липня 2020 року перейдуть у сферу регулювання НБУ в рамках прийнятого в минулому році закону про "спліт".

Читайте такожЗарплата у "конвертах": у "Слузі народу" назвали головну перешкоду для запровадження страхової медицини в Україні

Як повідомили в прес-службі НБУ, з цією метою регулятор створив робочу групу, яка об'єднала міжнародних фахівців, українських регуляторів і представників ринку, з метою напрацювання пропозицій до нового проекту закону "Про страхування", які повинні бути підготовлені в першому кварталі 2020 року.

Відео дня

Згідно з повідомленням, перше засідання робочої групи було заплановано на 11 січня 2020 року на чолі з керівником проектів та програм департаменту ліцензування НБУ Наталією Гудимою, яка протягом 2009-2018 років очолювала низку страхових асоціацій.

Співголовою робочої групи став фахівець офісу правління НБУ Сергій Безпалий. Також до складу робочої групи увійшли представники комітету Верховної Ради  з питань фінансів, податкової та митної політики, Нацкомфінпослуг, Ліги страхових організацій, Української федерації убезпечення, об'єднання "Платформа Лайф-страхування", асоціації "Страховий бізнес", Національної асоціації страховиків України, Федерації страхових посередників, об'єднання "Ядерний страховий пул", всеукраїнського об'єднання споживачів страхових послуг "Страховий захист".

В НБУ зазначили, що дана робоча група створить нові і консолідує раніше напрацьовані пропозиції до законопроекту, що дозволить сформувати ефективне і комплексне регулювання ринку страхування, а також підвищити якість надання послуг.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в липні 2016 року прийняла в першому читанні законопроект про консолідацію держрегулювання ринків фінансових послуг («спліт»).

Закон був прийнятий в цілому лише через 3 роки, вже новим складом парламенту, і в жовтні 2019 року підписано президентом Володимиром Зеленським.

Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.