Ілюстрація REUTERS

Несприятливі погодні умови, які спостерігалися влітку та на початку осені, негативно вплинули на прогнози отримання дружніх сходів і успішної перезимівлі зернових культур та ріпаку. У зв'язку з цим страхова компанія "ІНГО" пропонує особливі умови страхування на зимово-весняний період.

За даними вітчизняних синоптиків, у деяких областях посуха триває ще із кінця травня. Що стосується сумарної кількості опадів за літо, то вона не перевищила 30-50% норми. Мова йде про райони Київської, Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, Чернігівської, Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Миколаївської областей та інші регіони.

У південних та центральних регіонах влітку спостерігалося повне висихання метрового шару ґрунту під пізніми культурами. По всій країні, крім західної частини, складаються надскладні умови для вчасної сівби озимого ріпаку. Також не відбувається накопичення вологи у ґрунті під урожай озимих зернових культур 2021 року. Зростання ризиків в агропромисловій діяльності вже стає закономірністю: нині в Україні спостерігається одразу декілька видів посухи (атмосферної та ґрунтової). В 2020 році сільськогосподарські виробники півдня України втратили внаслідок надзвичайних погодних умов від 80% до 100% врожаю озимих культур та майже весь врожай пізніх сільськогосподарських культур. Жодної дієвої допомоги їм так і не вдалося отримати. Це поставило в скрутні умови майже всіх середніх та малих виробників.

Відео дня

Страхова компанія "ІНГО" для допомоги аграріям пропонує особливі умови страхування озимих культур: діють спеціальні знижені тарифи. Вони дозволяють отримати поліс страхування посівів більшій кількості підприємств. Страховий поліс на зимово-весняний період господарство може отримати до фактичного посіву, а страхове покриття за договором почне діяти одразу після появи сходів та їх огляду представником страхової компанії.

"Мінімізація ризиків аграріїв – наша основна задача як страхової компанії, що має великий досвід та експертизу в даному виді страхування. Не лише кліматологи, а й самі аграрії відзначають, що в країні відбуваються суттєві зміни температурного режиму та режиму зволоження. Зростання температури помітне протягом усього року, а найбільше – взимку та влітку. Україна не може уникнути катастрофічних наслідків негоди та глобального впливу зміни клімату, але кожне господарство здатне захистити себе фінансово", - розповів керівник відділу агропромислового страхування Руслан Зимовець.