У столиці з 2014-го по 2018 рік чергу в садах скоротилася з 12 тисяч дітей до 4 тисяч / фото УНІАН

Міністр освіти Лілія Гриневич просить мера Києва Віталія Кличка позбавити дітей-киян пріоритетності навчання в дитячих садках столиці.

Про це повідомив народний депутат і радник мера Києва Дмитро Білоцерківець в соціальній мережі Facebook.

«Прочитав лист міністра освіти Лілії Гриневич до мера Києва з вимогою переглянути рішення Київради, в якому вводиться пріоритетність для дітей-киян у столичних дитсадках. Фактично міністр пропонує, щоб київська мерія відмовилася від надання безкоштовного навчання для дітей-киян і від права на першочерговість в електронній черзі в дитячі сади для громадян, які офіційно зареєстровані в Києві. Така вимога викликає щонайменше подив», - вважає парламентарій.

Відео дня

За його словами, в столиці з 2014-го по 2018 рік чергу в садах скоротилася з 12 тисяч дітей до 4 тисяч.

Читайте такожКличко перевірив, як триває реконструкція дитсадка для дітей з особливими потребами

«Це пов'язано як з будівництвом нових садків, так і з ремонтом та реконструкцією старих. Але на цьому реформа не закінчується, адже з'являється необхідність оптимізувати наявний обмежений ресурс для вирішення проблеми громади. Ускладнює ситуацію і те, що зараз фінансування дитячих садків повністю лежить на місцевій владі. Кабінет міністрів в особі профільного Міністерства так і не вирішив проблему додаткового фінансування з боку державного бюджету. Питання навчання іногородніх дітей МОН і зовсім ігнорується. Причина банальна - Міністерство освіти і науки самоусувається від проблеми, не бажаючи брати на себе відповідальність», - продовжує народний депутат.

Радник мера Києва пропонує міністру взяти відповідальність за фінансування дошкільної освіти Києва.

«Так, може, Лілії Гриневич та Міністерству слід нарешті взяти на себе відповідальність і вирішити питання фінансування дошкільної освіти, як того вимагає Конституція України, про яку так любить згадувати міністр? Цю проблему вирішити дуже легко! Необхідна зрозуміла і прозора державна програма з чіткими джерелами фінансування. У ситуації, коли дана ініціатива відсутня, ніяких вимог з боку профільного Міністерства щодо фінансування містам бути не може! Міста намагаються лише вирішити проблему, створену МОН», - підсумував Дмитро Білоцерківець.