Київ як європейська столиця послідовно впроваджує План дій сталого енергетичного розвитку м. Києва на 2016-2020 роки. За останні три роки заходи з енергозбереження виконані у 331 закладі соціальної сфери: у 17 закладах проведена термосанація (комплекс заходів з енергозбереження), у 33 – модернізація системи освітлення, у 24 закладах встановлено індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням (ІТП), у 257 – проведена модернізація ІТП, передає прес-служба КМДА.

Завдяки цим заходам столичні школи та дитсадки зекономили близько 100 млн грн на комунальних послугах. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час візиту до ДНЗ № 601 (вул. Верховинна, 17), де встановлені сонячні панелі, що дозволяють економити енергоносії.

«Для цих цілей Київська міська державна адміністрація ініціювала співпрацю з корпорацією НЕФКО – Північною екологічною фінансовою корпорацією (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), що фінансує енергоефективні проекти у країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Україну. Києву вдалося залучити понад 6,5 млн євро коштів міжнародних фінансових організацій. Зокрема, мова йде про кредитні кошти міжнародної корпорації NEFCO та Фонду партнерства з питань енергоефективності та довкілля у Східній Європі (E5P Fund). Ще 2 млн євро були вкладені в енергоефективність соціальної сфери з міського бюджету», – повідомив Петро Пантелеєв.

Відео дня

Моніторинг показує високу ефективність проекту «Термосанація у бюджетних установах міста Києва», який реалізовано завдяки НЕФКО. У закладах бюджетної сфери вдалося за 2018 рік зекономити близько 100 млн грн (3,3 млн євро). Прогноз щорічної економії бюджетних коштів – не менше 70 млн грн. Крім цього, заклади отримують оптимізацію температурних та санітарних умов у закладах, а також подовження терміну експлуатації обладнання.