Як використовувати картоплю в побуті / УНІАН

Картопля - універсальний овоч, з якого можна приготувати величезну кількість страв. Однак, досвідчені господині використовують його як миючий засіб - гідний аналог багатьом хімічним речовинам. УНІАН розповість, як очистити сковороду від нагару, а речі - від плям за допомогою картоплі.

Раніше ми говорили про те, який лайфхак з чайним пакетиком заощадить вам час при прибиранні квартири.

Як швидко очистити каструлі і сковорідки від нагару та іржі

Картопляний сік можна успішно застосовувати, якщо ваш посуд покрився шаром нагару, жиру та іржі. Вам потрібні:

Відео дня
  • харчова сода;
  • сіль;
  • миючий засіб для посуду;
  • половинка сирої картоплі;
  • м'яка губка або жорстка щітка (залежить від покриття кухонного інвентарю).

Занурте картоплю в миючий засіб, а на іржу або нагар насипте сіль і соду. Із зусиллям тріть проблемну ділянку кілька хвилин, а потім залиште посуд на 30-40 хвилин. Потім потрібно знову протерти каструлю або сковорідку, але вже губкою (щіткою). Вимийте посуд теплою водою і оцініть результат - якщо з першого разу він вас не влаштував, то повторіть процедуру.

Як можна нейтралізувати сіль в супі і відполірувати вилки

Картопля - відмінний нейтралізатор солі, так що, якщо ви випадково пересолили блюдо - скористайтеся нашими порадами. Вам достатньо лише покласти одну сиру картоплину в блюдо і поставити його на вогонь. Під час кипіння картопля вбере в себе зайву сіль і допоможе збалансувати смак приготованої вечері.

Також картоплею можна полірувати столові прилади до блиску. Відваріть картоплю "в мундирі", а потім помістіть в воду ножі, виделки і ложки, на яких утворився наліт. Залиште прилади у воді на 20-30 хвилин, а потім вимийте губкою з миючим засобом. Ложки, виделки і ножі придбають легкий блиск і будуть сяяти чистотою.

Для чого кладуть картоплю у взуття - лайфхак

Незрозуміло, але факт - за допомогою картоплі можна очистити шкіряне взуття від різних забруднень. Для цього потрібно нарізати сиру картоплю, взяти шматочок і натерти черевики або чоботи. Ви побачите, що пара взуття не тільки стала чистою, але і заблищала, як і повинне шкіряне. Залиште черевики на 5 хвилин, а потім витріть вологою ганчіркою.

Також картопля допоможе трохи розтягнути взуття, якщо вона вам тисне, але краще проводити таку процедуру вночі. Візьміть дві картоплини під розмір вашого взуття, очистіть від шкірки і помістіть в носок - туди, де розташовуються ваші пальці. Залиште на ніч, а вранці взуйтеся - картопляний сік повинен пом'якшити матеріал і створити більше місця для пальців.

Як позбутися від плям, які не відпираються, картоплею

Найскладнішими плямами вважаються сліди від кави, крові і вина - вони погано відпираються навіть найдорожчими порошками. В такому випадку допоможе картопля - її потрібно почистити, нарізати соломкою, залити водою і залишити на 30 хвилин. Далі ви повинні дістати скибочки картоплі з ємності, а саму воду збовтати і полити нею пляму. Через 30-40 хвилин забруднення посвітлішає, а ви легко зможете його відіпрати. Для більшої ефективності можна змастити плями перекисом водню.

Як мити вікна, щоб вони блищали, картоплею

Обговорюваний овоч містить фосфорну кислоту, яка славиться своїми очисними властивостями. Сирою картоплею можна успішно помити вікна так, щоб вони надовго залишалися чистими. Процес легкий і невигадливий - потрібно лише розрізати картоплю навпіл і однією половинкою натерти скло, а потім витерти його насухо ганчіркою. Так само точно можна доглядати за окулярами або полірувати меблі - без всяких миючих засобів.

Вас також можуть зацікавити новини: