Яке сьогодні свято 21 травня / фото Марина Григоренко

Православні віруючі відзначають церковне свято 21 травня на честь Іоанна Богослова, одного з дванадцяти апостолів і найближчого учня Ісуса Христа.

Наші предки в Іванів день сіяли пшеницю - головну кормову культуру селян. Вдалий період для посіву культури визначали за двома погодними ознаками: поява листя на дубі і цвітіння черемхи.

Апостол Іоанн Богослов був відомим праведником, який допомагав хворим і біднякам, дбав про старих. У день його пам'яті всі стражденні і знедолені люди молилися про благословення і захист. За давнім звичаєм Київської Русі жебраки в Іванів день могли попросити їжі і води в будь-якому домі, і господиня не могла їм відмовити. 

Відео дня

За давнім повір'ям, 21 травня обов'язково потрібно пригостити незнайомця пирогом, або віднести випічку до церкви. Це принесе в будинок щастя і благословення, а також посприяє хорошому врожаю. Часто з пирогом виходили на перехрестя і пригощали всіх подорожніх. 

21 травня - хороший день, щоб налагодити відносини зі свекрами або тестями. Для цього потрібно пригостити їх власною випічкою.

Народжені 21 травня люди дуже амбітні і відповідальні. Вони дуже завзяті в досягненні своїх цілей і готові працювати заради мрії, не шкодуючи себе. Ці люди не вміють відпочивати і розслаблятися. З оточуючими вони поводяться ввічливо, але про особисте не говорять.

Що не можна робити 21 травня

Не можна в цей день відмовляти в допомозі людям, які її попросили. Також не можна залишати гостей зовсім без частування.

21 травня не викидайте залишки хліба. Нагодуйте крихтами птахів або худобу.

Не можна прати і прасувати одяг сьогодні.

Іванів день вважається невдалим для будівництва, ремонту та генерального прибирання - такі справи в цю дату пройдуть невдало.

Прикмети погоди 21 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дощовий день 21 травня - до хорошого врожаю грибів.
  • Веселка вранці віщує погіршення погоди, ввечері - ясні і теплі дні.
  • Якщо на яблуні квіти вже опали, то скоро настане погодне літо.
  • Теплий вітер 21 травня віщує потепління, холодний - похолодання.
  • Якщо вранці на траві немає роси, то літо буде посушливим і неврожайним.
  • Черемха рясно цвіте - літо буде дощовим.
  • Безхмарний день віщує сухий залишок травня.
  • Гроза в Іванів день пішла - залишок травня буде грозовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: