Церковне свято 15 вересня / depositphotos.com

15 вересня за новим церковним календарем вшановують пам'ять святого великомученика Микиту Готфського. У народному календарі - Микита Гусятник. Що можна і не можна робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

15 вересня 2023 року - яке свято сьогодні та за старим стилем

Микита жив у IV столітті в Бессарабії і походив із племені готфів. Близько 325 року він прийняв хрещення і став проповідувати віру в Христа серед язичників. Але пізніше Микита потрапив під гоніння - до влади повернувся вождь готфів Афанаріх, якого вигнали раніше. Мученика змушували зректися віри, але не змогли. Тоді його піддали страшним тортурам, а потім спалили на багатті 372 року. За переказами, вогонь не зачепив тіло мученика і пізніше його поховали в Кілікії (Мала Азія). Біля гробниці святого відбувалися чудеса зцілення. Трохи пізніше частину його мощей перенесли до Константинополя, а частина опинилася в сербському монастирі Високі Дечани.

Святого вшановують 15 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем його згадують 28 вересня.

Відео дня

Свято 15 вересня за старим стилем - день пам'яті мученика Маманта і святого Іоанна пісника, патріарха Константинопольського.

Народні прикмети на 15 вересня

Народні прикмети на 15 вересня / pixabay.com

За прикметами цього дня можна дізнатися, якими будуть зима і наступне літо:

  • день видався теплий і сухий - зима буде холодна і сніжна;
  • холодний вітер цього дня - літо буде теплим;
  • цього дня ясно - завтра буде вітряно;
  • дощ пішов - весна буде пізня і сира.

У народі 15 вересня - свято Микита Гусятник. У цей час зазвичай йшли полювати на диких гусей, а також забивали домашніх.

15 вересня - що сьогодні не можна робити

У цей день є низка заборон:

  • не слід сперечатися - може розгорітися конфлікт на рівному місці;
  • не варто смітити грошима;
  • не радять робити прибирання в домі, виносити з нього якісь речі і тим більше позичати сусідам - це призведе до збитків; 
  • не можна хвалитися своїми удачами і перемогами, красою, майном - все витече крізь пальці.

Також цей день вважається не дуже сприятливим для весілля.

Що можна робити 15 вересня

Святому Микиті моляться про заступництво в бідах, захист від злих людей, гонителів і кривдників, а також від нападів невидимих ворогів. Цього дня добре зробити якомога більше добрих справ - хоча б невеликих. Наприклад, допомогти комусь, подати милостиню, погодувати бездомних тварин. 

Прибиратися в будинку небажано, а ось готувати птицю - дуже навіть можна. За старих часів головною стравою цього дня на столі була запечена гуска.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: